Οινοποιητική μονάδα στα ορεινά της Λευκάδας - Γκιόκας, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική μελετά τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου ως κομμάτι μιας περιήγησης από το παλιό στο νέο. Η οινοποιητική μονάδα με τους κατάλληλους τεχνολογικούς εξοπλισμούς και μηχανήματα για την παραγωγή κρασιού, σχεδιάζεται αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ίδια η φύση. Βασική αρχή σχεδιασμού αποτελεί το βαρυτικό σύστημα (gravity flow system), δηλαδή η μεταφορά του προϊόντος μεταξύ των σταδίων οινοποίησης με τη δύναμη της βαρύτητας και όχι με μηχανικό τρόπο που προκαλεί καταπονήσεις, προσφέροντας στον παραγωγό ποιοτικούς οίνους. Η και ο βορεινός προσανατολισμός προσφέρουν επιπλέον πλεονεκτήματα για τον χώρο της οινοποίησης και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες σε σταθερό ηλιασμό, αερισμό, υγρασία ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε σταδίου. Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη για τη συλλογή των βρόχινων νερών (μέσω του στεγάστρου) απαραίτητο στοιχείο για την καθαριότητα του χώρου λόγω των αυξημένων αποβλήτων που παράγονται. Το ογκοπλαστικό αποτέλεσμα και η χρήση των υλικών αποτελούν μια σύγχρονη προσέγγιση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η επιλογή της τοποθεσίας εξυπηρετεί τις ορεινές καλλιέργειες και ταυτόχρονα στοχεύει στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου, προσεγγίζοντας ένα οινοποιείο του 1930, ένα από τα πρώτα του νησιού. Μια διαδρομή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει τις μεθόδους οινοποίησης διαχρονικά, αλλά και να έρθει σε επαφή με την ιστορία του τόπου. Ο υπαίθριος χώρος του παλιού οινοποιείου διαμορφώνεται με χώρο εκδηλώσεων και πλατεία για τον διπλανό οικισμό της Εξάνθειας.