Διερεύνηση σχέσης ασυμμετρίας μεταξύ δεικτών συναισθήματος και χρηματιστηριακής αγοράς - Ράλλης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Στην παρούσα µελέτη επεξηγείται αρχικά ο τρόπος κατασκευής των δεικτών φόβου (i) VIX, (ii) VXN και (iii) VDAX από το αρχικό τους στάδιο µέχρι την σηµερινή µετεξέλιξη τους οπού χρησιµοποιούν δικαιώµατα προαίρεσης για να εκτιµήσουν την προσδοκώµενη µεταβλητότητα της αγοράς. Βασικός σκοπός είναι να µελετήσουµε τη σχέσης που υπάρχει µεταξύ των δεικτών VIX, ο οποίος µετράει τον φόβο της αγοράς και των αποδόσεων του S&P500. Επίσης µελετάται ο δείκτης φόβου VDAX σε σχέση µε τις αποδόσεις του DAX. Τέλος εξετάζεται ο δείκτης φόβου VXN σε σχέση µε τον Nasdaq100. Τα αποτελέσµατα της µελέτης και για τους τρεις δείκτες οδηγούν στο συµπέρασµα ότι οι σχέσεις του φόβου µε τις αποδόσεις των χρηµατιστηριακών δεικτών είναι ασύµµετρες. Το αποτέλεσµα αυτό συµπίπτει µε την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία των τελευταίων ετών οπού στην πλειοψηφία της επιβεβαιώνει αυτή την ασύµµετρη σχέση µεταξύ των αποδόσεων σηµαντικότερων χρηµατιστηριακών δεικτών και του φόβου. Η περίοδος κατά την οποία εξετάζεται η πιθανότητα ασυµµετρίας αναφέρεται στις περιόδους (i) 02/01/1992-21/06/2016, (ii) 10/10/2001-21/6/2016, (iii) 17/11/2005-21/6/2016, αντίστοιχα δηλαδή η σχέση που µας ενδιαφέρει εξετάζεται πριν και κατά της πρόσφατης χρηµατοοικονοµικής κρίσης.