Χωρική ανάλυση της εγκληματικότητας σε περιβάλλον GIS: Δημιουργία γεωγραφικά σταθμισμένου υποδείγματος - Κορδή, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο τη μελέτη και τη χωρική ανάλυση του φαινομένου της εγκληματικότητας καθώς και τη δημιουργία ενός σταθμισμένου υποδείγματος, μέσω των παραγόντων που είναι δυνατό να την επηρεάσουν. Για το σκοπό αυτό, μελετώνται σχετικές ερευνητικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο μεθοδολογικό πλαίσιο και οι κατάλληλες χωρικές μέθοδοι και τεχνικές ανάλυσης που θα συμβάλλουν στην ανάλυση των δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων καθώς και στη δημιουργία ενός γενικού μεθοδολογικού πλαισίου ικανό να εξηγήσει την εγκληματικότητα σε οποιαδήποτε περιοχή μελέτης. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για το έτος 2010 όσον αφορά στα δεδομένα εγκληματικότητας και το 2011 όσον αφόρα στις ανεξάρτητες μεταβλητές και τις επίσημες βάσεις δεδομένων του NASA’s Earth Observing System. Ειδικότερα, με βάση τα παραπάνω δεδομένα εξετάζεται το φαινόμενο της εγκληματικότητας στις περιφέρειες (NUTS 2) 21 Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται παράγοντες που είναι δυνατόν να την επηρεάζουν. Για την προσέγγιση του θέματος η μεθοδολογία ανάλυσης περιλαμβάνει τα στάδια της διερευνητικής ανάλυσης δεδομένων, της γεωστατιστικής ανάλυσης ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται έλεγχος και της Χωρικής Αυτοσυσχέτισης των δεδομένων. Τέλος, για την καλύτερη έρευνα της πιθανής επίδρασης των μεταβλητών στο ποσοστό της εγκληματικότητας, ανά περιφέρεια, εφαρμόζονται μέθοδοι ολικής και τοπικής Παλινδρόμησης. Η εφαρμογή της Γεωγραφικά Σταθμισμένης Παλινδρόμησης οδήγησε στην ανάδειξη έντονων χωρικών διαφοροποιήσεων των παραγόντων στον Ευρωπαϊκό χώρο.