Προσομοίωση Κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα Καταπονούμενων σε Ανακυκλική Φόρτιση - Μουρλάς, Χρήστος (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία παρουσιάζουμε τη λεπτομερή προσομοίωση με πεπερασμένα στοιχεία φορέων από οπλισμένο σκυρόδεμα, με σκοπό να αποτιμήσουμε την μη γραμμική στατική τους συμπεριφορά. Συγκεκριμένα εξετάζουμε φορείς από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίοι καταπονούνται από ανακυκλική φόρτιση. Το σκυρόδεμα διακριτοποιείται με ισοπαραμετρικά εξαεδρικά οκτακομβικά πεπερασμένα στοιχεία. Τα στοιχεία οπλισμού διακριτοποιούνται με φυσικά στοιχεία δυνάμεων, τα οποία συνδυάζουν την μέθοδο των φυσικών μορφών με την μέθοδο των ινών και έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη πέραν της αξονικής τόσο την καμπτική όσο και την διατμητική στιβαρότητα των ράβδων οπλισμού. Επίσης οι ράβδοι οπλισμού μπορούν να έχουν οποιαδήποτε θέση και οποιοδήποτε προσανατολισμό στο εσωτερικό των εξαεδρικών στοιχείων, διευκολύνοντας την προσομοίωση των διαμηκών και εγκάρσιων οπλισμών του φορέα. Η ρηγμάτωση του σκυροδέματος προσομοιώνεται με την μέθοδο της διανεμημένης ρωγμής και έχει αναπτυχθεί αλγόριθμος τροποποίησης του καταστατικού μητρώου του υλικού για να αντιμετωπίσει το άνοιγμα και το κλείσιμο των ρωγμών. Επιπλέον η προτεινόμενη προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε και για την ανάλυση ενός προεντεταμένου φορέα. Τέλος η ρεαλιστικότητα και η αριθμητική στιβαρότητα που προσφέρει κώδικας του ReConAn, ο οποίος έχει αναπτυχθεί σε γλώσσα προγραμματισμού Fortran 95, φαίνεται από την σύγκριση των αποτελεσμάτων των μοντέλων προσομοίωσης με τα αντίστοιχα αποτελέσματα πειραματικών διατάξεων.