Μεθοδολογία επιλογής μεταβλητών στην ανάπτυξη υποδειγμάτων πρόβλεψης αποτυχίας των επιχειρήσεων: Η περίπτωση των αριθμοδεικτών - Κούκκου, Θεοδώρα - Αργυρούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να δώσει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα. Αρχικά επιχειρεί να αναπτύξει ένα ενιαίο και καθολικά αποδεκτό παραμετρικό μοντέλο με το οποίο να μπορούν να επιλεγούν μεταβλητές, αριθμοδείκτες, με χρήση στατιστικών/ οικονομετρικών μεθόδων, υπό την οπτική της ρευστότητας και της κερδοφορίας. Το μοντέλο αυτό επιπλέον έχει ως στόχο να συμπληρώσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία στην όποια μία πληθώρα μοντέλων έχουν κάνει την εμφάνισή τους, κανένα όμως από αυτά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει καθολική ισχύ. Σε δεύτερο στάδιο, στόχος είναι η χρήση των βέλτιστων μεταβλητών που θα επιλεγούν από το παραπάνω μοντέλο στην εφαρμογή ενός μοντέλου πρόβλεψης αποτυχίας επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα ενός “dynamic logit” μοντέλου. Ακόμα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία στην βιβλιογραφία θα μελετήσουμε την αποτυχία από την οπτική της ρευστότητας και της κερδοφορίας, εισάγοντας λογικούς ορισμούς οι οποίοι θα διαχωρίσουν τις επιχειρήσεις σε αποτυχημένες και μη.