Κατανάλωση ενέργειας οδικων εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Κωνστάντιου, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και πιο έντονα τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και το οικοσύστημα, από την αύξηση της θερμοκρασίας και την τήξη των πολικών παγετών έως τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμύρων. Προκειμένου τα αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση, αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων οργάνων σχεδιάζουν και εφαρμόζουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Πολλές προτεινόμενες δράσεις αφορούν τον τομέα των μεταφορών καθώς είναι υπεύθυνος για μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας και της εκπομπής αέριων ρύπων. Στην παρούσα εργασία μελετάται συγκεκριμένα η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές αερίων ρύπων στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών καθώς και λόγω των καυσίμων που καταναλώνουν , με υψηλό δείκτη εκπομπών, έχουν μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και σημαντικές εκπομπών ρύπων. Η καταγραφή της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε σε στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής ενώ στη συνέχεια μελετήθηκαν δράσεις για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.