Επιχειρηματικό σχέδιο διαδικτυακής επιχείρησης “Envirobank” - Γκορόγιας, Άρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει συνεχώς ολοένα και πιο φιλόδοξους στόχους στον τομέα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα. Το συνολικό επίπεδο ανακύκλωσης φαίνεται να επηρεάζεται από την στάση των τοπικών κοινοτήτων, τις πολιτικές και τις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διαθεσιμότητα δικτύων συλλογής και εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Το κλειδί για την αύξηση του όγκου της ανακύκλωσης με έναν βιώσιμο και κερδοφόρο τρόπο είναι η ευθυγράμμιση των κινήτρων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (πολιτών, τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων, κέντρων διαλογής, εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ). Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού πλάνου για τη δημιουργία μιας startup επιχείρησης που θα δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών ανακύκλωσης, της πώλησης εξοπλισμών διαλογής, συλλογής και επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών μέσω συνεργασιών με ξένους οίκους. Η εταιρεία στοχεύει στο να αυξήσει συνολικά την ανακύκλωση μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιβράβευσης με συλλογή πόντων ανταπόδοσης προς τους συνεργαζόμενους πολίτες, τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις που θα προβαίνουν σε δράσεις ανακύκλωσης (αλλά και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος). Η επιχείρηση θα παρέχει υπηρεσίες προς τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων (δημόσιους και ιδιωτικούς), αυξάνοντας τους όγκους και την καθαρότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που παραλαμβάνουν (άρα δημιουργώντας αξία στους πελάτες της). Το όφελος που θα προκύπτει από την αύξηση των όγκων των ανακυκλώσιμων υλικών θα αποτελεί κίνητρο τόσο για τις συνεργαζόμενες τοπικές κοινωνίες-επιχειρήσεις που θα κερδίζουν εμπράκτως ανακυκλώνοντας, όσο και για τους φορείς του κλάδου της ανακύκλωσης. Η καινοτομία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι:  Επιτυγχάνεται η μείωση της ποσότητας των σύμμεικτων αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή (οπότε ο Δήμος εξοικονομεί σημαντικούς πόρους).  Μειώνεται δραστικά το κόστος συλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων (οπότε ο Δήμος εξοικονομεί σημαντικούς πόρους).  Επιτυγχάνεται η διαλογή στην πηγή με ελάχιστο κόστος.  Δεν απαιτούνται χωριστοί κάδοι στα νοικοκυριά για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό, συνεπώς δεν απαιτείται επιπλέον χώρος στις οικίες για τα λοιπά απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα.  Επιτυγχάνεται εύκολη συλλογή και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ένας κάδος (αντί πολλών διαφορετικών για κάθε ανακυκλώσιμο, εξαίρεση αποτελούν τα οργανικά) που θα μαζεύονται όλα τα ανακυκλώσιμα μιας και η διαλογή τους έχει γίνει ήδη από τον πολίτη στην σακούλα και η οποία φέρει ξεχωριστό sticker για κάθε υλικό.  Καθίσταται εύκολη η αναγνώριση του περιεχομένου των κάδων στα κέντρα διαλογής (είτε χειροκίνητα και οπτικά, είτε με σύστημα αυτόματο αναγνώρισης RFID).  Το σύστημα μπορεί να ειδοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου όταν ο κάδος κοντεύει να γεμίσει, μέσω ενός μετρητή στάθμης. Επιτρέπεται λοιπόν η συνεχής και αδιάλειπτη παρακολούθηση ολόκληρου του δικτύου, ενώ παρέχεται δυνατότητα εύκολου reporting.  Μειώνεται το carbon footprint.  Καθίσταται εύκολη η διαχείριση των αποβλήτων από τα Κέντρα Διαλογής. Επίσης, δίνονται άμεσα οφέλη στους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που μπορούν να τα εξαργυρώσουν σε εκπτωτικά κουπόνια από τις τοπικές επιχειρήσεις (έτσι δημιουργείται μεγαλύτερο κίνητρο και δέσμευση στην κοινότητα για ανακύκλωση), σε οικολογικά προϊόντα, σε κοινωνικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και τα οφέλη σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, επιτυγχάνονται σημαντικά οικονομικά προσωπικά οφέλη.