Τρισδιάστατη διαχείριση ακινήτων για εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής - Δημητρίου, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Ένα κράτος πρόνοιας οφείλει να υλοποιεί βιώσιμες στεγαστικές πολιτικές, με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κατασκευών δημιουργεί σε αρκετές περιπτώσεις εμπλοκή στην διασαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το οποίο εμπλέκεται άμεσα με τον τομέα του κτηματολογίου. Στη βάση για την απλοποίηση αυτών των σύνθετων καταστάσεων δόμησης, δημιουργείται η ανάγκη εδραίωσης της τρισδιάστατης κτηματολογικής διαχείρισης ακινήτων, συχνά μέσα από το πλαίσιο των γεωχωρικών βάσεων δεδομένων. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία εξετάζει την τρισδιάστατη διαχείριση ακινήτων υπό το πρίσμα εφαρμογής στεγαστικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. Στην ανάλυση του ζητήματος, κομβικά εργαλεία αποτελούν ο νέος οικοδομικός κανονισμός, ο αστικός αναδασμός και η εκτίμηση ακινήτων. Δημιουργείται λοιπόν μία πρόταση ανάπλασης για μία μικρή περιοχή της Καισαριανής, με εμπλεκόμενα μέρη τους αρχικούς ιδιοκτήτες, τον κατασκευαστή και την κοινωνική κατοικία. Η πρόταση αυτή αποδίδεται στο τρισδιάστατο περιβάλλον του λογισμικού City Engine και αναλύονται κάποια βασικά συμπεράσματα, στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης καταγραφής των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Τέλος, σε συνδυασμό με την υλοποίηση της ίδιας πρότασης σε περιβάλλον Autocad Revit, περιγράφονται βασικά ανακύπτοντα ζητήματα και προοπτικές.