Τεχνικές ελέγχου της διασποράς διεργασιών εντός γραμμής παραγωγής. - Λάππα, Αγγελική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Τα διαγράμματα ελέγχου χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρακολούθηση της σταθερότητας και της απόδοσης της διεργασίας με σκοπό την ανίχνευση μη φυσιολογικών διακυμάνσεων (θέσεως και κλίμακας) στις παραμέτρους της διεργασίας. Η μεταβλητότητα των παρατηρήσεων της διεργασίας είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό κλειδί που επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων. Ο κύριος στόχος της διπλωματικής μας εργασίας είναι να παρουσιάσουμε τα κυριότερα μονομεταβλητά διαγράμματα ελέγχου που έχουν προταθεί στην πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία, και των ιδιοτήτων τους διεξοδικά και με σαφήνεια προς τους αναγνώστες της. Συγκεκριμένα, θα παρουσιάσουμε διαγράμματα ελέγχου μεταβλητών για την παρακολούθηση της μεταβλητότητας της διεργασίας, τα οποία βασίζονται στις κυριότερες στατιστικές συναρτήσεις διασποράς. Η παρούσα εργασία στοχεύει να βοηθήσει τους αναγνώστες στην επιλογή αποτελεσματικών διαγραμμάτων ελέγχου παρακολούθησης της διασποράς της διεργασίας.