Συμβολή στην Ανάπτυξη Τεχνικών Ελέγχου για Συστήματα Διασύνδεσης Υψηλής Τάσης, Συνεχούς Ρεύματος, Τύπου Πηγής Τάσης (VSC-HVDC), Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων και Νησιών - Νάνου, Σωτήριος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η συμβολή στη μεταβατική μοντελοποίηση και στην ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου συστημάτων διασύνδεσης υψηλής τάσης, συνεχούς ρεύματος, τύπου πηγής τάσης (VSC-HVDC), για εφαρμογές διασύνδεσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων (ΘΑΠ) και νησιωτικών συστημάτων με το ηπειρωτικό σύστημα. Η διατριβή κινήθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες: (α) στην ανάπτυξη δυναμικών μοντέλων προσομοίωσης υπεράκτιων ανεμογεννητριών (Α/Γ) και μετατροπέων ισχύος HVDC πολλαπλών επιπέδων, (β) στη συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών τεχνικών επίτευξης αδιάλειπτης λειτουργίας και απόκρισης συχνότητας σε ακτινική διασύνδεση VSC-HVDC ενός ΘΑΠ, (γ) στη διερεύνηση της ικανότητας συγχρονισμού ενός συνδέσμου VSC-HVDC που συνδέεται σε νησιωτικό σύστημα με συνύπαρξη πολλαπλών πηγών ηλεκτροδότησης, και (δ) στον έλεγχο πολυτερματικών δικτύων VSC-HVDC, τόσο σε συνθήκες μόνιμης κατάστασης όσο και σε μεταβατικές συνθήκες.