Αξιολόγηση δεκτών GNSS, πολύ χαμηλού κόστους σε μετρήσεις γεωδαιτικού δικτύου με την μέθοδο του σχετικού στατικού εντοπισμού - Κομπότης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας, 2016)
Η μέθοδος εντοπισμού του σχετικού στατικού εντοπισμού αποτελεί την ακριβέστερη μέθοδο στα συστήματα GNSS (Global Navigation satellite Systems), με την ακρίβεια που επιτυγχάνει να είναι της τάξης των λίγων χιλιοστών. Η χρήση της ενδείκνυται κατά κύριο λόγο σε εργασίες που απαιτούν υψηλή ακρίβεια, όπως ο έλεγχος μικρομετακινήσεων τεχνικών έργων, αλλά χρησιμοποιείται και στην ίδρυση δικτύων. Όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας στα συστήματα GNSS, έχουν πλέον αναπτυχθεί πολλοί τύποι δεκτών χαμηλού κόστους σε σχέση με τους γεωδαιτικούς και τοπογραφικούς δέκτες. Ωστόσο για τους δέκτες χαμηλού κόστους απαιτείται να γίνεται αξιολόγηση σε σχέση με την απόδοση που μπορούν να επιτύχουν σε εργασίες ίδρυσης δικτύων για τοπογραφικές εφαρμογές. Συνεπώς πρέπει να εφαρμοστεί κάποιο είδος μετρολογικού έλεγχου των δεκτών αυτών. Γίνεται προσπάθεια διεθνώς για την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών από οργανισμούς (π.χ ISO, International Organization for Standardization) για τον μετρολογικό έλεγχο δεκτών GNSS αλλά μέχρι τώρα αφορούν μόνο τον κινηματικό εντοπισμό πραγματικού χρόνου (RTK). Πολλές χώρες επίσης, έχουν προτείνει δομημένες διαδικασίες για τον έλεγχο των δεκτών GNSS στο σχετικό στατικό εντοπισμό αλλά ακόμα δεν υπάρχει μια τυποποιημένη διαδικασία. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο έλεγχος δεκτών GNSS πολύ χαμηλού κόστους για σχετικό στατικό εντοπισμό σε τοπογραφικές εργασίες ίδρυσης δικτύων. Όλοι οι έλεγχοι αποβλέπουν στον στατιστικό έλεγχο της αξιοπιστίας του τοπογραφικού δικτύου και στον προσδιορισμό της ακρίβειας των μετρήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με συγκεκριμένους γεωδαιτικούς δέκτες. 5 Οι δέκτες χαμηλού κόστους, μονής συχνότητας, που χρησιμοποιήθηκαν ήταν της εταιρείας u-blox τύπου LEA 6T και ΝΕΟ 7P σε συνδυασμό με γεωδαιτική κεραία. Οι παρατηρήσεις του δικτύου υλοποιήθηκαν στην περιοχή της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που έχουν προκύψει με την μέτρηση του ίδιου δικτύου με γεωδαιτικούς δέκτες Trimble 5800 και Leica 1200+GNSS. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι η ακρίβεια του δικτύου που μετρήθηκε με τους δέκτες χαμηλού κόστους είναι εντός των ορίων μέχρι 15mm οριζοντιογραφικά και μέχρι 20 mm υψομετρικά για 95% διάστημα εμπιστοσύνης.