Αξιολόγηση και κατάταξη εμφιαλωμένων νερών με βάση ειδικό δείκτη ποιότητας νερού - Τσακίρης, Βασίλειος Καίσαρ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2016)
Η ποιότητα του νερού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη χρήση του καθώς και για την γενικότερη κατάσταση του υδάτινου σώματος. Για την αξιολόγηση της ποιότητας ενός υδατικού πόρου απαιτούνται η μέτρηση και η ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού παραμέτρων που προσδιορίζουν την ποιότητά του. Η διαδικασία αυτή είναι γενικά μεγάλου κόστους και δεν είναι κατανοητή και εύκολη στη χρήση από μη ειδικούς, που πολλές φορές καλούνται να πάρουν σχετικές αποφάσεις. Για την συνολική αξιολόγηση του νερού και την ευρύτερη κατανόηση του επιπέδου ποιότητάς του προτάθηκαν ειδικοί δείκτες που στηρίζονται σε ένα μικρό αριθμό παραμέτρων και είναι εύκολα κατανοητοί από την πλειονότητα του πληθυσμού. Οι περισσότεροι από τους μέχρι σήμερα προτεινόμενους δείκτες αναφέρονται κυρίως στο ανεπεξέργαστο νερό (raw water). Λόγω της σημασίας της ποιότητας νερού για την ανθρώπινη υγεία έχουν προταθεί και δείκτες για το πόσιμο νερό. Στη διπλωματική αυτή εργασία προτείνεται ένας νέος δείκτης για την αξιολόγηση και κατάταξη, από πλευράς ποιότητας, των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Ο προτεινόμενος δείκτης BWQI (Bottled Water Quality Index) είναι ένας σύνθετος δείκτης που εμπεριέχει δύο στάδια για την αξιολόγηση και την κατάταξη των εμφιαλωμένων νερών. Το πρώτο στάδιο είναι μία ναι/όχι διαδικασία που αναφέρεται σε δύο σημαντικές παραμέτρους ποιότητας (το pH και την συγκέντρωση του βακτηρίου E.coli). Εφόσον ο έλεγχος του πρώτου στάδιου αποβεί θετικός για το εξεταζόμενο δείγμα, ξεκινά η αξιολόγηση του δεύτερου σταδίου που στηρίζεται σε 5 βασικές παραμέτρους που κατανέμονται σε 3 επίπεδα σημαντικότητας (νιτρικά, νιτρώδη, χλωριόντα, θειϊκά, ηλεκτρική αγωγιμότητα). Ο δείκτης στο δεύτερο στάδιο χρησιμοποιεί ένα πολλαπλασιαστικό μοντέλο με 5 υποδείκτες των οποίων η συμμετοχή στον τελικό δείκτη αντιπροσωπεύεται με τον συντελεστή ευαισθησίας καθενός υποδείκτη, που είναι ο εκθέτης της τιμής του κάθε υποδείκτη. Σημειώνεται ότι για τη μετατροπή των απόλυτων τιμών των παραμέτρων στην ίδια κλίμακα από 0 έως 1 χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της Συνάρτησης Συμμετοχής (Membership Function) της Ασαφούς Λογικής. Με βάση τον προτεινόμενο δείκτη BWQI αξιολογήθηκαν και κατατάχθηκαν από πλευράς ποιότητας 79 διαφορετικά εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τόσο με βάση τα αναγραφόμενα στις ετικέτες τους στοιχεία όσο και με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εργαστηριακές μετρήσεις που διεξήχθησαν στο εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με βάση τις ετικέτες τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πολύ καλής έως και άριστης ποιότητας. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των εμφιαλωμένων νερών αξιολογήθηκε ως ακατάλληλο με βάση τις παραδοχές του προτεινόμενου δείκτη. Τέλος, κατασκευάστηκε μία ηλεκτρονική εφαρμογή για την εύκολη και γρήγορη χρήση του προτεινόμενου δείκτη από τους ενδιαφερόμενους σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου, η οποία λειτουργεί τόσο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και σε κινητές συσκευές που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ο χρήστης της εφαρμογής καλείται να υποβάλει τις απόλυτες τιμές των παραμέτρων του προς εξέταση εμφιαλωμένου νερού και στη συνέχεια η εφαρμογή επιστρέφει τη τελική βαθμολογία του με βάση τον προτεινόμενο δείκτη.