Βέλτιστος σχεδιασμός αποκατάστασης βλαβών και προγραμματισμός μικροδικτύου για την ενίσχυση της ελαστικότητας ενός ΣΗΕ - Φροσινού, Ασημίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Συνεπώς καθίσταται αναγκαία η βελτίωση της ελαστικότητας (resilience) του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία απαιτεί την δημιουργία ενός σχεδίου μέσω του οποίου θα γίνεται εφικτή η γρήγορη αποκατάσταση των βλαβών του έπειτα από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Στα πλαίσια αυτών των απαιτήσεων κινείται η παρούσα διπλωματική εργασία, στη οποία παρουσιάζονται δυο μοντέλα που αναπτύχθηκαν με στόχο την βελτιστοποίηση της ελαστικότητας ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και ενός μικροδικτύου αντίστοιχα. H μαθηματική μοντελοποίηση των μοντέλων πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του προγράμματος μαθηματικού προγραμματισμού General Algebraic Modeling System (GAMS).