Ποσοτική και βάσει κινδύνου προσέγγιση της βελτιστοποίησης των διαστημάτων προληπτικής συντήρησης των μετρητικών και ρυθμιστικών σταθμών φυσικού αερίου της ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε - Δαρειωτάκη, Ειρήνη-Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2016)
Η επιχείρηση ΕΠΑ Αττικής αποτελεί τον κύριο διανομέα φυσικού αερίου για οικιακή και επαγγελματική χρήση στην Αττική. Η παρούσα διπλωματική ασχολείται με την μελέτη και δημιουργία μοντέλου βελτίωσης της εκτίμησης των διαστημάτων συντήρησης των μετρητικών σταθμών φυσικού αερίου, με στόχο την αδιάλειπτη και με ελάχιστο κόστος διανομή των πελατών με φυσικό αέριο. Για το σκοπό αυτό αναλύθηκαν μέθοδοι δημιουργίας προγραμματισμένου πλάνου συντήρησης που βασίζονται στον κίνδυνο και στην αντικατάσταση όμοιων εξαρτημάτων. Συγκεκριμένα αναλύθηκαν οι βλάβες στα φίλτρα συγκεκριμένων σταθμών, εντοπίστηκε η κατανομή που ακολουθούν οι αστοχίες τους και σύμφωνα με τις μεθόδους συντήρησης με βάση τον κίνδυνο RBM και της προληπτικής συντήρησης, υπολογίσθηκαν τα βέλτιστα διαστήματα συντήρησης με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού κόστους.