Εκτίμηση αποθεμάτων και σχεδιασμός εκμετάλλευσης κοιτάσματος σιδηρονικελίου στα μεταλλεία Ευβοίας - Ζαφειρούλη Βρετού, Φανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αρχικά, η εκτίμηση των αποθεμάτων του σιδηρονικελιούχου κοιτάσματος Σούρτζι, το οποίο εκτείνεται εντός της παραχωρηθείσας μεταλλευτικής περιοχής της εταιρίας Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ στην Κεντρική Εύβοια. Συγκεκριμένα, το υπό μελέτη κοίτασμα βρίσκεται βορειοανατολικά του δημοτικού διαμερίσματος των Άκρων, στο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και αναπτύσσεται σε βάθος μέχρι και 198 m από την επιφάνεια του εδάφους Η εκτίμηση των αποθεμάτων πραγματοποιήθηκε βάσει των γεωλογικών χαρακτηριστικών του κοιτάσματος και των δεδομένων των γεωτρήσεων. Αρχικά, δημιουργήθηκε η προσομοίωση της οροφής και του δαπέδου του κοιτάσματος και έπειτα, κατασκευάστηκαν block models διαφορετικών χαρακτηριστικών προκειμένου να διαμορφωθεί το βέλτιστο μοντέλο του κοιτάσματος. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκαν τρεις κώνοι εκμετάλλευσης και επιλέχθηκε ο ιδανικότερος, με δεδομένο τη σχέση εκμετάλλευσης όπως δόθηκε από την εταιρία, δηλαδή 15 tn/tn, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο της εκμετάλλευσης. Η εκμετάλλευση σχεδιάστηκε με βαθμίδες κλίσης 76°, ύψους 15 m και πλάτους 8 m, ενώ η συνολική κλίση του πρανούς διαμορφώθηκε στις 52°. Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων από τον προτεινόμενο σχεδιασμό υπολογίστηκε σε 2.970.900 m3 ή 9.803.970 tn, με σχέση εκμετάλλευσης 14,71 tn/tn.