Συσχέτιση δεδηλωμένης και αποκαλυφθείσας συμπεριφοράς του οδηγού με χρήση των διαγνωστικών στοιχείων του οχήματος - Βιττωράτου, Ναταλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2016)
Στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η συσχέτιση δεδηλωμένης και αποκαλυφθείσας συμπεριφοράς του οδηγού με χρήση των διαγνωστικών στοιχείων (OBD) του οχήματος. Για το σκοπό αυτό, αξιοποιήθηκαν δεδομένα από πείραμα οδήγησης που σχετίζονται με μη κανονική συμπεριφορά 17 οδηγών. Οι μετρήσεις αυτές διήρκησαν 3 μήνες και αφορούν στην καταγραφή απότομης επιτάχυνσης ή φρεναρίσματος, τη μέση ταχύτητα κάθε διαδρομής που έκανε ο εκάστοτε οδηγός, τη συνολική απόσταση που διένυσε σε χιλιόμετρα, κτλ. Αντίστοιχα για τη μελέτη της δεδηλωμένης συμπεριφοράς του οδηγού αξιοποιήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσαν σε αντίστοιχο ερωτηματολόγιο. Για την ανάλυση των στοιχείων των μετρήσεων και των απαντήσεων αναπτύχθηκαν στατιστικά μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης (linear regression). Τα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των απότομων φρεναρισμάτων και επιταχύνσεων του οδηγού με τον αριθμό των ατυχημάτων στα οποία έχει εμπλακεί, το ετήσιο εισόδημα και τη δηλωθείσα συχνότητα απότομου φρεναρίσματος.