Αποδοτικοί αλγόριθμοι συστάσεων για διαδικτυακά συστήματα πραγματικής σύνδεσης με χρήση τεχνικών ενσωμάτωσης δικτύων στον υπερβολικό χώρο - Παπάδης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής. Εργαστήριο Διαχείρισης και Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αλγορίθμου συστάσεων για διαδικτυακά συστήματα πραγματικής σύνδεσης, ο οποίος θα επεκτείνει τις υπάρχουσες μεθόδους εισάγοντας τεχνικές ενσωμάτωσης δικτύων στον υπερβολικό χώρο. Ο λόγος για την εισαγωγή των τεχνικών αυτών είναι ότι παρόμοιες τεχνικές εφαρμόζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία πάνω σε περιβάλλοντα Μεγάλων Δεδομένων (big data environments) ή σε σύνθετα διασυνδεδεμένα συστήματα (complex network systems). Συγκεκριμένα, στην παρούσα διπλωματική εργασία σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και αξιολογήθηκε ένας αλγόριθμος συστάσεων βασισμένος στην ενσωμάτωση γράφων στον υπερβολικό χώρο και στην άπληστη δρομολόγηση, και εφαρμόστηκε για την επίλυση μια σειράς διαφορετικών προβλημάτων που εμπίπτουν στη γενικότερη κατηγορία των συστάσεων. Επίσης, μέσα από την αξιολόγηση έγιναν φανερές οι πιο κρίσιμες παράμετροι του αλγορίθμου, όσον αφορά την επιτυχή παραγωγή συστάσεων για τους χρήστες. Είναι γεγονός ότι τα Μεγάλα Δεδομένα ήδη μας κατακλύζουν, και τα σύνθετα συστήματα, όπως τα κοινωνικά δίκτυα πραγματικής σύνδεσης (online), έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Η μέθοδος που εισάγει η παρούσα εργασία έρχεται να καταδείξει τη χρησιμότητα των τεχνικών ενσωμάτωσης δικτύων στον υπερβολικό χώρο και της άπληστης δρομολόγησης τόσο για την επίλυση προβλημάτων συστάσεων, όσο και γενικότερα προβλημάτων Μεγάλων Δεδομένων ή σύνθετων συστημάτων. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα προς την αποδοτική επίλυση παρόμοιων προβλημάτων.