Κατασκευή και χαρακτηρισμός ηλεκτρονικού κυκλώματος για μικρομηχανικές γεννήτριες συλλογής ενέργειας από το περιβάλλον - Γαλάνης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο χαρακτηρισμός κυκλωμάτων για μικρογεννήτριες συλλογής της μηχανικής ενέργειας του περιβάλλοντος. Αρχικά, έγινε η ανάλυση ενός αυτόνομου συστήματος, των μερών από τα οποία απαρτίζεται, καθώς και οι εφαρμογές του. Στη συνέχεια, έγινε καταγραφή των κυκλωμάτων συλλογής ενέργειας από τη βιβλιογραφία και έγινε κατασκευή και χαρακτηρισμός των κυκλωμάτων που επιλέχθηκαν (απλό κύκλωμα ανόρθωσης, διπλασιαστής και τετραπλασιαστής τάσης). Για την ανάλυση των κυκλωμάτων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα προσομοίωσης Multisim, τα αποτελέσματα του οποίου συγκρίθηκαν με τα πειραματικά αποτελέσματα αξιολόγησης των κυκλωμάτων. Η αξιολόγηση των κυκλωμάτων έγινε με την χρήση δύο μικρογεννητριών συλλογής ενέργειας των οποίων η λειτουργία βασίζεται σε διαφορετικές φυσικές αρχές: μίας πιεζογεννήτριας και μίας τριβογεννήτριας. Μελετήθηκε η απόδοση των κυκλωμάτων στις δύο περιπτώσεις και βελτιστοποιήθηκε η λειτουργία τους. Τέλος, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν διατάξεις επίδειξης, που έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν μία απλή ηλεκτρονική διάταξη (LED) ή ένα πιο σύνθετο ηλεκτρονικό κύκλωμα (αισθητήρας με οθόνη και ηλεκτρονικά ελέγχου) αξιοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια.