Τεχνικές Βελτιστοποίησης Σύνθετων Αριθμητικών Συστημάτων - Τσουμάνης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών και Ψηφιακών Συστημάτων, 2016)
Τα σύγχρονα ενσωματωμένα συστήματα στοχεύουν σε υψηλών προδιαγραφών πεδία εφαρμογών, οι οποίες απαιτούν αποδοτικές υλοποιήσεις για υπολογιστικά απαιτητικές συναρτήσεις Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος (ΨΕΣ). Η απόδοση των συστημάτων ΨΕΣ επηρεάζεται εγγενώς από σχεδιαστικές αποφάσεις που αφορούν στην εσωτερική αρχιτεκτονική των αριθμητικών μονάδων που ενσωματώνουν. Συγχρόνως, η στοχευμένη ανάπτυξη αρχιτεκτονικών υλικού για την επιτάχυνση της εκτέλεσης εφαρμογών εξειδικευμένων πεδίων προσφέρει ένα βαθμό ετερογένειας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση και ελαττώνει την κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, κατά τη σχεδίαση του μονοπατιού δεδομένων ενός επιταχυντή, οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την απόδοση όσο και την αποτελεσματικότητά του. Στην παρούσα διατριβή αναπτύσσονται ορισμένες τεχνικές βελτίωσης της απόδοσης υπολογιστικών μονοπατιών δεδομένων για τη συμβατική αριθμητική αναπαράσταση συμπληρώματος ως προς 2 και για ορισμένες εναλλακτικές αριθμητικές αναπαραστάσεις, π.χ., Σωσίματος - Κρατουμένου, Αριθμητικά Συστήματα Υπολοίπων.