Σχεδίαση και ανάπτυξη ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ταυτόχρονων συναλλαγών σε κατανεμημένες εγγραφο-κεντρικές βάσεις δεδομένων - Δεληγιάννης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται ως η εποχή του Μεγάλου Όγκου Δεδομένων. Η ευρύτατη χρήση του Διαδικτύου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των τεχνολογιών νέφους, οδήγησαν στην παραγωγή τεράστιου όγκου δεδομένων και συνεπώς στην ανάγκη διαχείρισης του. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη δημιουργία των μη σχεσιακών NoSQL βάσεων δεδομένων. Οι NoSQL βάσεις δεδομένων προσφέρουν μεγάλη ευελιξία ως προς τη δομή τους, έχοντας δυναμικό σχήμα, και αποδοτική αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Ωστόσο, τα NoSQL συστήματα στερούνται τη δυνατότητα υποστήριξης συναλλαγών και ACID ιδιοτήτων, περιορίζοντας έτσι τη χρήση τους σε πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής επεκτείνονται οι NoSQL βάσεις δεδομένων MongoDB και CouchDB προκειμένου να υποστηρίζουν διαχείριση συναλλαγών και να προσφέρουν τις ACID ιδιότητες που προσφέρουν οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Η υλοποίηση βασίζεται στην τεχνική του Ελέγχου Ταυτοχρονισμού Πολλαπλών Εκδόσεων και στο επίπεδο απομόνωσης που ονομάζεται Απομόνωση Στιγμιότυπου. Επίσης, υλοποιείται μία ενιαία διεπαφή λειτουργιών η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να εκτελεί με όμοιο τρόπο τις βασικές λειτουργίες και των δύο βάσεων δεδομένων. Δημιουργείται κατά αυτό τον τρόπο ένα ενιαίο σύστημα που προσφέρει δύο διαφορετικές NoSQL βάσεις δεδομένων οι οποίες παρέχουν ACID ιδιότητες και ταυτόχρονες συναλλαγές.