Έλεγχος της δυναμικής συμπεριφοράς μόνιμου σταθμού αναφοράς GNSS εφαρμογή στον σταθμό 024Α του HEPOS στην Εύβοια - Καλημέρης, Γρηγόριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2016)
Το αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας αφορά στον έλεγχο μετακίνησης μόνιμων σταθμών GNSS εγκατεστημένων πάνω σε τοίχο με τη χρησιμοποίηση δεκτών GNSS, καθώς και την αξιολόγηση της χρήσης τους γι αυτόν τον σκοπό. Απώτερος στόχος είναι να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να διατυπωθούν προτάσεις σχετικά με τον εξεταζόμενο έλεγχο δυναμικής συμπεριφοράς προκειμένου να είναι ολοκληρωμένος και να παρέχει με αξιοπιστία το αποτέλεσμα σχετικά με τη δυναμική συμπεριφορά ενός μόνιμου σταθμού αναφοράς GNSS εγκατεστημένου πάνω σε τοίχο κτιρίου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στα συστήματα GNSS με ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα GPS και πραγματοποιείται μία εισαγωγή στα δίκτυα μόνιμων σταθμών GNSS εκ των οποίων αναλύονται αυτά της IGS, του EPN και του HEPOS. Τέλος παρουσιάζεται το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο πεδίο εφαρμογής και στις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο. Αρχικά, παρουσιάζεται ο υπό εξέταση μόνιμος σταθμός δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο εγκατάστασής του. Ακολούθως, παρουσιάζεται η μεθοδολογία ελέγχου μετακίνησης που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση του ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς του εξεταζόμενου μόνιμου σταθμού. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του δέκτη GPS Trimble NetRS και της κεραίας Trimble Zephyr Geodetic GPS Antenna του υπό εξέταση μόνιμου σταθμού, καθώς και των συστημάτων GPS Trimble 5800 και GNSS Trimble R4 που αποτελούσαν τους δέκτες ελέγχου. Στο τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά η διαδικασία και η διεξαγωγή των μετρήσεων κατά τις δύο επισκέψεις στο πεδίο. Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η πλήρης ανάλυση των μετρήσεων της πρώτης φάσης μετρήσεων. Αυτή περιλαμβάνει την επιμέρους ανάλυση των παραγόμενων διαγραμμάτων των χρονοσειρών των υπό μελέτη μεγεθών στα αντίστοιχα διαστήματα παρατηρήσεων και την τελική παραγωγή από αυτές των βέλτιστων χρονοσειρών των ίδιων μεγεθών. Το εν λόγω κεφάλαιο περιλαμβάνει κάποια πολύ χρήσιμα σχόλια για τη μεθοδολογία ελέγχου μετακίνησης τα οποία αφορούν στη χρήση εικονικών σταθμών στη θέση των δεκτών ελέγχου, την επιλογή του βέλτιστου αριθμού δεκτών ελέγχου και την επιλογή του βέλτιστου χρονικού διαστήματος κοινών παρατηρήσεων μεταξύ δεκτών ελέγχου και του υπό μελέτη μόνιμου σταθμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η πλήρης ανάλυση των μετρήσεων της δεύτερης φάσης μετρήσεων. Αυτή περιλαμβάνει την επιμέρους ανάλυση των παραγόμενων διαγραμμάτων των χρονοσειρών των υπό μελέτη μεγεθών στα αντίστοιχα διαστήματα παρατηρήσεων και την τελική παραγωγή από αυτές των βέλτιστων χρονοσειρών των ίδιων μεγεθών. Στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η φασματική ανάλυση των βέλτιστων χρονοσειρών των υπό μελέτη μεγεθών η οποία περιλαμβάνει την εξαγωγή των περιοδογραμμάτων Lomb για καθεμία από αυτές. Εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με το εάν ο υπό μελέτη μόνιμος σταθμός πραγματοποίησε κάποιας μορφής ταλάντωση κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεων στο πεδίο. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο πραγματοποιείται συνοπτική παρουσίαση όλων των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από τις εργασίες που έλαβαν χώρα στην παρούσα διπλωματική, ενώ διατυπώνονται προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση της μεθοδολογίας ελέγχου μετακίνησης.