Νέα ευέλικτη μορφή αστικής μετακίνησης: το κοινόχρηστο όχημα άνευ οδηγού - Μαυράκης, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Στις μέρες μας, η πλειοψηφία των ανθρώπων ζει σε μεγάλες πόλεις. Οι μεταφορές γίνονται όλο και πιο περίπλοκες επιδεινώνοντας έτσι την καθημερινή ζωή μας. Τα υπάρχοντα μεταφορικά μέσα, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση των μεταφορών μας μέσα στην πόλη. Το θέμα αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός οχήματος που έρχεται να καλύψει την αδυναμία των σημερινών δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς να παρέχουν την διαβαθμισμένη ιδιωτικότητα και την εξατομικευμένη μεταφορά, με στόχο να φανταστούμε εκ νέου και να αναδιοργανώσουμε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε μέσα στην πόλη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ευέλικτη μονάδα οχήματος που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται απαντώντας στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Στο όχημα αυτό η συμβολή νέων τεχνολογιών είναι σημαντική, όπως η αυτόνομη (άνευ οδηγού) λειτουργία οδήγησης. Εντούτοις, ο σχεδιασμός είναι αυτός που παίζει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Η κοινόχρηστη μονάδα οχήματος λοιπόν, πολλαπλασιαζόμενη μέσα στον αστικό ιστό, δημιουργεί ένα νέο είδος αστικής μεταφοράς, ένα δίκτυο οχημάτων άνευ οδηγού ικανό να μεταφέρει καθημερινά πληθώρα χρηστών, ο καθένας με τις δικές του προτιμήσεις και ανάγκες. Για την ορθή λειτουργία του παραπάνω δικτύου μια εφαρμογή (application) για κινητές συσκευές έρχεται να προστεθεί παίρνοντας το ρόλο του τηλεχειριστηρίου μέσω του οποίου θα γίνει η κλήση του οχήματος, θα οριστεί η διαδρομή και θα παραμετροποιηθεί το όχημα, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες. Το εσωτερικό του οχήματος αποτελείται από μια μεταβλητή επιφάνεια. Ένα ζεύγος αρθρωτών βραχιόνων έρχεται να πολλαπλασιασθεί, δημιουργώντας αυτή την επιφάνεια, η οποία μπορεί να παράγει (ή όχι) διάφορους τύπους καθισμάτων. Έτσι, το όχημα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 καθήμενους ή περισσότερους από 6 όρθιους, ή συνδυασμό αυτών.