Η στάση των ευρωπαίων οδηγών απέναντι στην απόσπαση της προσοχής - Βασιλάκης, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2016)
Στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η διερεύνηση της στάσης των Ευρωπαίων οδηγών απέναντι απόσπαση της προσοχής του οδηγού κατά την ώρα της οδήγησης. Για το σκοπό αυτό αναλύονται οι απαντήσεις αντιπροσωπευτικού δείγματος 17.000 Ευρωπαίων οδηγών από την πανευρωπαϊκή έρευνα ESRA, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2015. Η ανάλυση της συμπεριφοράς των οδηγών γίνεται με τη χρήση των στατιστικών μεθόδων της ανάλυσης ομαδοποίησης και της αρνητικής διωνυμικής κατανομής. Μέσω της μεθόδου της ανάλυσης ομαδοποίησης, οι τέσσερις ομάδες Ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες διαμορφώθηκαν ήταν πληθυσμιακά μεγάλου και μικρού μεγέθους και υψηλού και χαμηλού εισοδήματος και εντοπίστηκαν τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας ομάδας. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα των ομαδοποιήσεων αξιοποιήθηκαν για την ανάπτυξη μαθηματικού μοντέλου αρνητικής διωνυμικής κατανομής όπου οι απαντήσεις των Ευρωπαίων στις επιλεχθείσες ερωτήσεις συνοψίστηκαν στους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι περιγράφουν την οδική τους συμπεριφορά, τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια οδήγησης και την άποψή τους για θέματα που αφορούν στην οδική συμπεριφορά των άλλων οδηγών, στα υπάρχοντα μέτρα για την οδική ασφάλεια, και την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.