Εν Δήλω: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο - Μπούτσικα, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Δήλο. Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων με τεράστια ιστορία. Τα ζητήματα όμως που αντιμετωπίζει είναι πολλά και χρήζουν αντιμετώπισης. Ένα από αυτά αφορά στη δημιουργία ενός νέου μουσείου, μιας και το υπάρχον κρίνεται ακατάλληλο. Ενός μουσείου που θα εντάσσεται στο τοπίο, θα συσχετίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών και των εργαζομένων (αρχαιολόγων, συντηρητών, φυλάκων). Αρχικά μελετάμε το πώς η Δήλος προστατεύεται και τι έχει οριστεί για έναν νέο μουσειακό χώρο στο πέρασμα των χρόνων και στη συνέχεια προσπαθούμε να εντοπίσουμε την καταλληλότερη θέση για μια νέα επέμβαση. Αφομοιώνοντας όλα τα παραπάνω, σχεδιάζουμε ένα μουσείο υπόσκαφο στο μεγαλύτερο μέρος του, που λειτουργεί σαν πέρασμα και συνδέει τμήματα του αρχαιολογικού χώρου.