Σταθμός Ωκεανογραφικής Έρευνας στα Λεγραινά Σουνίου - Γιαννόπουλος, Μενέλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική αφορά το σχεδιασμό ενός σταθμού ωκεανογραφικής έρευνας στα Λεγραινά του Σουνίου. Πρόκειται για έναν επισκέψιμο ερευνητικό σταθμό, που συμπληρώνει ένα δίκτυο υφιστάμενων υποδομών για τις επιστήμες της θάλασσας. Το κτήριο αρθρώνεται κατά μήκος ενός γραμμικού άξονα, ο οποίος φέρει την κίνηση του επισκέπτη και την είσοδο στο κτήριο. Ο άξονας αυτός σχεδιάζεται ως μια υπαίθρια περιπατητική διαδρομή, που διαπερνά το κτήριο, επιτρέποντας τη συνεχή σχέση του χρήστη με το τοπίο, καθώς και την απρόσκοπτη θέα προς αντικείμενο μελέτης του ερευνητικού κέντρου, τη θάλασσα. Η σύνθεση συμπληρώνεται από μια εγκάρσια κίνηση που συνδέει τους εργαστηριακούς χώρους με το λιμάνι. Πάνω στο δίπολο «ερευνητικοί χώροι – χώροι συνάθροισης κοινού», βασίζεται και η διάρθρωση των όγκων με τους μεν να γίνονται υπόσκαφοι και τους δε να προβάλλουν προς τα έξω ως προμετωπίδα, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα σημαντική, μεταξύ τους, διαπλοκή. Η κεντρική κίνηση συνοδεύεται από έναν τοίχο-οδηγό από εμφανή τσιμεντόλιθο ο οποίος διατρέχει το κτήριο από άκρη σε άκρη. Ο τοίχος ξεπροβάλλει σαν λεπίδα μέσα από το βουνό, λειτουργεί συνθετικά ως αναλημματικός τοίχος για τους χώρους που βρίσκονται πίσω του και δημιουργεί έναν νέο ορίζοντα στο τοπίο. Τα υπόλοιπα στοιχεία που αναπτύσσονται εκατέρωθεν γέρνουν για να ακουμπήσουν πάνω του.