Σφαιροποίηση ιστορικών αποθέσεων σκόνης περιστροφικών καμίνων - Λυκουρέζος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η φυσικοχημική συμπεριφορά σφαιριδίων παραγομένων από σκόνη αναγωγικής φρύξης ελληνικών νικελιούχων λατεριτών. Η σκόνη αυτή προέρχεται από τα συστήματα αποκονίωσης των περιστροφικών καμίνων του μεταλλουργικού συγκροτήματος Λάρυμνας. Έχει αποτεθεί πριν από πολλά έτη, αλλά εξακολουθεί να αποτίθεται μερικώς μέχρι και σήμερα στο χώρο πέριξ του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ σε τρεις σωρούς εκτεθειμένη στα σημεία απόθεσης επί σειρά ετών στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Λόγω της σημαντικής περιεκτικότητας της σκόνης σε Ni αλλά και σε C, αυτή αποτελεί ουσιαστικά ένα έτοιμο μεταλλουργικό μίγμα που η αξιοποίηση του παρουσιάζει ιδιαίτερο τεχνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Λόγω όμως της κοκκομετρίας της η σκόνη δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί ως έχει στις περιστροφικές καμίνους. Για να γίνει αυτό απαιτείται η δημιουργία συσφαιρωμάτων (pellets) τα οποία θα πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν την επανατροφοδοσία τους στις περιστροφικές καμίνους .