Διερεύνηση της επίδρασης της διάρκειας του παλμού κατά την κατεργασία αφαίρεσης υλικού με laser με τη μέθοδο της μοριακής δυναμικής - Χαραλάμπους, Ταξιάρχης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται περιγραφή της μεθόδου της Μοριακής Δυναμικής για χρήση της στην προσομοίωση της φωτοαποδόμησης με χρήση laser και εφαρμογή της στην περίπτωση φωτοαποδόμησης φιλμ νικελίου,χαλκού και άργυρου στη νανοκλίμακα με υπερβραχείς παλμούς laser (ultrashort-femtosecond pulse). Μελετάται κυρίως η επίδραση που έχει η διάρκεια του παλμού laser στο αποτέλεσμα της κατεργασίας για διάφορες συνθήκες κατεργασίας και υλικά. Συγκεκριμένα: Στο Κεφάλαιο 1 πραγματοποιείται μία σύντομη εισαγωγή στη χρήση των lasers. Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται μία αναλυτική περιγραφή των ειδών laser και που βρίσκει εφαρμογή το κάθες είδος. Στο Κεφάλαιο 3 γίνεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση εφαρμογών Μοριακής Δυναμικής στις φωτοαποδόμησεις με laser,αναλύονται δηλαδή υπάρχουσες πειραματικές περιπτώσεις με διαφορετικές συνθήκες και υλικά. Το Κεφάλαιο 4 περιγράφεται η ανάπτυξη κώδικα σε προγραμματιστικό περιβάλλον Matlab, καθώς και οι αλλαγές και τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτόν για να πετύχουμε την αποτελεσματική προσομοίωση φωτοαποδόμησης των τριών υλικών (του νικελίου,χαλκού και άργυρου). Στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των συνολικά 45 προσομοιώσεων για διαφορετικά υλικά, διαφορετικές τιμές ροής ενέργειας και διαφορετικές τιμές διάρκειας παλμού. Γίνεται σχολιασμός των αποτελεσμάτων όσον αφορά τη μέση θερμοκρασία, τον αριθμό των φωτοαποδομημένων ατόμων και το χρονικό ρυθμό φωτοαποδόμησης σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της κατεργασίας σε κάθε περίπτωση. Τέλος,στο Κεφάλαιο 6 εξάγονται τα συμπεράσματα με βάση τις προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν