Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών σεναρίων για την επίτευξη του στόχου ΑΠΕ της ΕΕ ως το 2030 - Παπαδογεώργος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Η οικονομικώς αποδοτική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η υποστήριξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν ιδιαίτερη πίεση στις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ). Αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των εθνικών φορέων χάραξης πολιτικής είναι η διαρκής αναμόρφωση και βελτίωση του χαρτοφυλακίου ενεργειακής πολιτικής προς την υποβοήθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, που οφείλει να πραγματοποιηθεί με τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό, σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση και, ιδίως, σε ένα χρονικό ορίζοντα έως 2030. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων πολιτικής, που αποσκοπούν στην υλοποίηση του κοινού δεσμευτικού στόχου ΑΠΕ για επίτευξη 27% επί της ακαθάριστης τελικής καταναλισκόμενης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθως, καταστρώνεται ένα ολοκληρωμένο μεθοδολογικό πλαίσιο αξιολόγησης των στρατηγικών δράσεων μέσω της πολυκριτηριακής μεθόδου Fuzzy TOPSIS, με γνώμονα την υποστήριξη ομαδικής λήψης αποφάσεων και το βέλτιστο διαμοιρασμό του κοινού ευρωπαϊκού στόχου ΑΠΕ στα Κράτη Μέλη της Ένωσης. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που εξάγονται θα εφιστήσουν την προσοχή στη μείωση της αβεβαιότητας γύρω από θέματα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, μεριμνώντας για την ενθάρρυνση της μελλοντικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με ορίζοντα το έτος 2030. The cost-effective promotion of renewable energy sources and the support of electricity markets exert much pressure on the governments of the EU Member States. European institutions and national policy makers aim for the continuous reform and improvement of energy policy portfolio in order to assist the RES development, which must be carried out in an efficient and effective way in the short and medium term and, in particular, in a time horizon until 2030. Τhis study attempts to evaluate alternative policy scenarios, focusing on the implementation of the common binding RES target of 27% in gross final energy consumption in EU-wide level. Subsequently, a fully comprehensive methodology is set for evaluating strategic actions using the multi-criteria method Fuzzy TOPSIS, in concern to the maintenance of group decision making and the optimal sharing of the common RES target between the EU Member States. The results and conclusions obtained can draw attention on reducing the uncertainty surrounding energy and climate policy, urging to support future RES electricity production towards 2030.