Μελέτη της ενίσχυσης της γεωχωρικής σκέψης για την επιτυχία στις επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) - Αναστάση, Αδάμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η χωρική σκέψη αποτελεί μια διεπιστημονική μορφή σκέψης και θεωρείται ζωτικής σημασίας σε πολλούς κλάδους της επιστήμης, ειδικά σε αυτούς που σχετίζονται με εικόνες και γραφήματα. Αποτελείται από τρία συστατικά στοιχεία: τις έννοιες του χώρου, τις διαδικασίες συλλογισμού και τα εργαλεία αναπαράστασης. Η ανάμιξη των τριών αυτών στοιχείων κάνει τη χωρική σκέψη να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μορφές σκέψης. Επιπλέον δεν αποτελεί μια μονοδιάστατη ικανότητα, αλλά συνίσταται από επιμέρους παράγοντες, όπως η οπτικοποίηση, ο χωρικός προσανατολισμός και η οπτική μνήμη. Η γεωχωρική σκέψη από την άλλη πλευρά αναφέρεται στην ικανότητα των ανθρώπων να οπτικοποιούν και να δημιουργούν αναπαραστάσεις στο μυαλό τους για προβλήματα που αφορούν τον γεωγραφικό και περιβαλλοντικό χώρο, δηλαδή άλλες κλίμακες του χώρου. Με άλλα λόγια εφαρμόζεται μια συλλογιστική διαδικασία που αφορά τα γεωγραφικά δεδομένα με απώτερο σκοπό την επίλυση γεωχωρικών προβλημάτων. Όπως η χωρική έτσι και η γεωχωρική σκέψη συνίσταται από επιμέρους παράγοντες όπως η γεωχωρική οπτικοποίηση και η δυνατότητα προσανατολισμού και πλοήγησης στον χώρο. Πολλές μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία της χωρικής σκέψης για την επιτυχία στις επιστήμες STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) αφού άτομα με ανεπτυγμένη χωρική σκέψη παρουσιάζουν κλίση σε αυτές τις επιστήμες. Εξέχον παράδειγμα που μαρτυρεί τη σημασία των χωρικών και γεωχωρικών ικανοτήτων στους τομείς STEM είναι οι ανακαλύψεις πολλών επιστημόνων που επιτεύχθηκαν εξαιτίας της ικανότητάς τους να σκέφτονται χωρικά και συνδυαστικά με τις υπόλοιπες γνωστικές τους ικανότητες. Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τη συσχέτιση της χωρικής και γεωχωρικής σκέψης με τους κλάδους των επιστημών STEM, δίνοντας έμφαση στους επιμέρους παράγοντες που συνιστούν αυτές τις δύο ικανότητες, καθώς και στις παραμέτρους που οι έρευνες θεωρούν ότι τις επηρεάζουν, όπως το φύλο, η ηλικία και η εκπαίδευση. Δεδομένης της ανάγκης να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αυξηθεί ο αριθμός των νέων που θα επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα τις επιστήμες STEM και δεδομένου ότι οι χωρικές και γεωχωρικές ικανότητες είναι εύπλαστες και μπορούν να ενισχύονται μέσω της εκπαίδευσης, ορισμένες δραστηριότητες χωρικής φύσεως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ενθάρρυνση των νέων να ακολουθήσουν τους τομείς STEM. Επομένως σε αυτή την εργασία επισημαίνονται και ενδεικτικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια και ενίσχυση της χωρικής και γεωχωρικής σκέψης μέσα από διαφορετικά μαθήματα που σχετίζονται με τις επιστήμες STEM.