Συμπληρώνοντας τον αστικό ιστό. Δίκτυο κατοίκησης στην Άνω Κυψέλη. - Συλεούνη, Σταυρούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με ζητήματα οργάνωσης της πόλης, έλλειψης δημόσιου χώρου και ποιότητας κατοίκησης, επιχειρώντας την οργάνωση ενός δικτύου ελεύθερων χώρων με παράλληλη χωροθέτηση συγκροτημάτων κατοικίας στην περιοχή της Άνω Κυψέλης. Η ύπαρξη κενών και ασχεδίαστων χώρων, οι κακές συνθήκες κατοίκησης με έντονες αντιθέσεις, καθώς και το έντονο ανάγλυφο αποτελούν τα κύρια ζητήματα της περιοχής, αλλά παράλληλα και τις προοπτικές βελτίωσής της. Πρόκειται για ένα δίκτυο κατοίκησης, το οποίο δεν ακολουθεί χειρονομίες αστικών σχεδιασμών, οι οποίοι καταφεύγουν στη ριζική αλλαγή της εικόνας της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά επιλέγει μικρές και σταδιακές επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού. Σε μια περιοχή που εκτείνεται από το σχολικό κτήριο της Γκράβας ως τα Τουρκοβούνια, συγκροτήματα κατοικιών συμπληρώνουν τον κατά τόπους απροσδιόριστο αστικό ιστό, ορίζοντας και σηματοδοτώντας ένα δίκτυο ενοποίησης δημόσιων χώρων. Τα υπάρχοντα αστικά κενά απελευθερώνονται από τυχόν καταπατήσεις μικρής κλίμακας και ανασχεδιάζονται. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό ο οποίος ακολουθεί ισχύοντα νομοθετικά πλαίσια και ορίζει ρεαλιστικές κατευθύνσεις δόμησης, σύμφωνες με τις οικοδομικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της παρούσης διπλωματικής εργασίας, επιχειρείται επίσης η εφαρμογή των παραπάνω κατευθύνσεων στην περιοχή του νταμαριού της Άνω Κυψέλης, μέσω του σχεδιασμού τόσο του δημόσιου χώρου όσο και κάποιων πρότυπων συγκροτημάτων κατοικιών.