Αναβιώνοντας την Αγγειοπλαστική Τέχνη της Σίφνου - Koπτσοπούλου, Κυριακή-Λυδία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Προβολής και Αναβίωσης της Αγγειοπλαστικής Τέχνης της Σίφνου. Το κέντρο τοποθετείται στον οικισμό του Αρτεμώνα, έναν από τους κεντρικούς και μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Η αγγειοπλαστική τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας του τόπου, αφού είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορική εξέλιξη της Σίφνου, με τις δύο αυτές πλευρές να συνδέονται και να αλληλοπροσδιορίζονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ύπαρξη κεραμικών στο νησί ανάγεται στην πρωτοκυκλαδική περίοδο, ενώ η τέχνη έφτασε στο απόγειο της το 19ο αιώνα. Σήμερα, η τοπική κοινωνία επιδιώκει να αναδείξει την ιστορία και την παράδοσή του τόπου μέσα από την έκθεση της εξέλιξης της αγγειοπλαστικής παραγωγής, αλλά και να επαναφέρει την άνθηση της τέχνης. Με γνώμονα την ανάγκη αυτή πραγματοποιήθηκε η σύστηση του Σωματείου Αγγειοπλαστών Σίφνου, το οποίο οργανώνει ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της παραγωγής. Λαμβάνοντας υπόψην τα παραπάνω δεδομένα, στόχος της εργασίας αυτής είναι η πρόταση ενός κτιριακού συγκροτήματος αφιερωμένου σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την κεραμεική παράδοση του νησιού.