Διερεύνηση συγκολλήσεων ναυπηγικού χάλυβα grade a, μελέτη της διαφορικής μαγνητικής διαπερατότητας των συνδέσεων - Δημητρακόπουλος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από αυτή και τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, δημιουργούν την ανάγκη βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών. Σε συνδυασμό και με την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα, η τεχνολογική εξέλιξη καθιστά επιτακτική την βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών των βιομηχανικών προϊόντων, από το σχεδιασμό μέχρι την τελική δοκιμή και τη λειτουργική χρήση. Η επιδίωξη της αυτοβελτίωσης στον κλάδο των κατασκευών οδηγεί αρκετές εταιρείες στην έρευνα εναλλακτικών μοντέλων σχεδιασμού και παραγωγής. Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο τέτοιων ενεργειών έρευνας και ανάπτυξης, ερευνά, μεταξύ άλλων, ενναλακτικές διαδικασίες για τις συγκολλητές σύνδεσεις των ελασμάτων από κατασκευαστικό χάλυβα, ορίου διαρροής ≥ 235 N/mm2. Ο συγκεκριμένος τρόπος σύνδεσης των ελασμάτων χρησιμοποιείται κατά κόρον στη γραμμή παραγωγής της Εταιρείας για την κατασκευή συγκολλητών διατομών κλειστού τύπου μεγάλου μήκους. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη, η πειραματική δοκιμή και η τελική σύγκριση δυο εναλλακτικών διαδικασιών συγκόλλησης πλήρους διείσδυσης με την ημιαυτόματη μέθοδο συγκόλλησης σε αέρια προστατευτική ατμόσφαιρα δραστικού μίγματος αερίων (Gas metal arc welding, Metal active gas) σε ναυπηγικό χάλυβα Grade A. Δύο ξεχωριστές διαδικασίες συγκόλλησης δόθηκαν από την ενδιαφερόμενη Εταιρεία για ανάλυση. Η χημική σύσταση και οι μηχανικές ιδιότητες της συγκεκριμένης κατηγορίας χαλύβων καθορίζονται από τους διεθνείς νηογνώμονες LRS/ABS/BV ενώ οι ανοχές στις γεωμετρικές διαστάσεις προδιαγράφονται με βάση τα EN 10029 & 10163. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν αρχικά η προσπάθεια συσχετισμού της μαγνητικής διαπερατότητας με τις μηχανικές ιδιότητες των δοκιμίων και τελικά η αξιολόγηση των δύο διαδικασιών συγκόλλησης. Η διπλωματική εργασία διαρθρώνεται ως ακολούθως: Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή στους καταστροφικούς και μη καταστροφικούς ελέγχους: Στο παρών κεφάλαιο ορίζεται η σημασία των καταστροφικών και μη καταστροφικών ελέγχων, περιγάφεται ο στόχος τους και μερικοί τρόποι πραγματοποίησης τους. Επίσης πραγματοποιείται μια πρώτη γνωριμία με το υλικό των πειραματικών διαδικασιών και δίνεται το κίνητρο της παρούσας εργασίας. Γενικές έννοιες στις συγκολλήσεις τόξου, μέθοδοι, τεχνολογία, μηχανές συγκόλλησης και αναλώσιμα. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση στις συγκολλήσεις καταναλισκόμενου ηλεκτροδίου με προστατευτικό αέριο MIG και MAG. Παρουσιάζονται οι διάφορες τεχνικές μεταφοράς σταγόνας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής. Κεφάλαιο 2 – Πειραματική διαδικασία: Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο προηγείται εισαγωγή, όπου περιγράφονται ο σκοπός της εργασίας. Στη συνέχεια αναλύονται το ληφθέν υλικό, οι τεχνικές παράμετροι της συγκόλλησης που πραγματοποιήθηκε, οι βασικές αρχές και η διαδικασία εκτέλεσης των δοκιμών μέτρησης μαγνητικής διαπερατότητας, της παρατήρησης στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, της μικροσκληρομέτρησης, του εφελκυσμού και της βαθμονόμησης. Κεφάλαιο 3 – Αναλύονται και παρατίθενται τα αποτελέσματα των μετρήσεων, διαγράμματα και πίνακες αποτελεσμάτων στις μεθόδους ελέγχου που περιγράφηκαν στο κεφάλαιο 2. Κεφάλαιο 4 – Συζήτηση: Έγιναν οι σχετικές συγκρίσεις αποτελεσμάτων μεταξύ ζωνών συγκόλλησης κάθε δοκιμίου αλλά και συνολική σύγκριση μεταξύ δοκιμίων. Κεφάλαιο 5 – Συμπεράσματα: Στο τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα συμπεράσματα που εξήχθησαν. Κεφάλαιο 6 – Μελλοντική εργασία: Αναφέρεται συνοπτικά πως θα μπορέσει να συνεχιστεί η διερεύνηση (και η εμβάθυνση σε επιστημονικό επίπεδο) των διαδικασιών συγκόλλησης που πραγματοποιήθηκαν. Κεφάλαιο 7 – Αναφορές