Τεχνικές ενεργής απόσβεσης για αντιστροφέα πηγής τάσης με LCL φίλτρο διασυνδεδεμένο στο δίκτυο - Κωνσταντέλλος, Νίκος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στο πρόβλημα ελέγχου του συστήματος ενός διασυνδεδεμένου με το δίκτυο αντιστροφέα μέσω ενός ενεργά αποσβεννύμενου LCL φίλτρου, με σκοπό την εξασφάλιση ευστάθειας και βέλτιστης ποιότητας ισχύος. Ο στόχος της εργασίας λοιπόν είναι η συγκριτική μελέτη τριών μεθόδων ενεργής απόσβεσης από τις πιο γνωστές της διεθνούς βιβλιογραφίας. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στο σύστημα είναι ο έλεγχος απλού βρόχου, η εικονική αντίσταση και ο έλεγχος του εγχεόμενου ρεύματος δικτύου. Στην εργασία αυτή πραγματοποιείται η μελέτη και η μοντελοποίηση του αντιστροφέα πηγής τάσης που διασυνδέεται με το δίκτυο καθώς και του LCL φίλτρου. Έπειτα διαμορφώνεται ο έλεγχος του συστήματος, ο οποίος με κατάλληλες τροποποιήσεις για κάθε τεχνική απόσβεσης μελετάται τόσο σε επίπεδο σχεδίασης όσο και σε επίπεδο προσομοίωσης στο περιβάλλον του Matlab Simulink. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης εξετάζεται η επίδοση κάθε μεθόδου ως προς την καταστολή του συντονισμού, το εύρος ζώνης του ελέγχου, τα όρια ευστάθειας, την αρμονική παραμόρφωση καθώς και την ευαισθησία στη μεταβολή των φυσικών παραμέτρων του φίλτρου. Τέλος, εξάγονται παρατηρήσεις και γενικά συμπεράσματα από όλη τη μελέτη προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα προτερήματα και οι αδυναμίες της κάθε μεθόδου.