Γενικευμένη θεωρία δοκού στην ανάλυση φορέων πλαισιακής μορφής με τη βοήθεια της μεθόδου των συνοριακών στοιχείων - Συρίμη, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την επιρροή των στρεπτικών και διατμητικών παραμορφώσεων στη μητρωική ανάλυση ραβδωτών φορέων, αναδεικνύοντας τη σημαντική επιρροή τους στον υπολογισμό κινηματικών, εντατικών και τασικών μεγεθών. Στο πλαίσιο αυτό, η διπλωματική ακολουθεί τον παρακάτω άξονα: 1. Κεφάλαιο 1: Στοιχεία Θεωρίας Ελαστικότητας. Υπενθυμίζονται χρήσιμες έννοιες. 2. Κεφάλαιο 2: Διάτμηση ράβδων. (Θεωρία Δοκού Timoshenko, ελαστικές θεωρίες ομοιόμορφης και ανομοιόμορφης διάτμησης). 3. Κεφάλαιο 3: Ανομοιόμορφη στρέψη ράβδου. 4. Κεφάλαιο 4: Γενικευμένη Θεωρία Δοκού. 5. Κεφάλαιο 5: Εφαρμογή Ι – Γέφυρα σε καμπύλη χάραξη. 6. Κεφάλαιο 6: Εφαρμογή ΙΙ – Πλαίσιο στο χώρο. Στα Κεφάλαια 2-3, περιγράφονται συνοπτικά οι εκάστοτε θεωρίες για την καλύτερη κατανόηση της συλλογιστικής πορείας της Γενικευμένης Θεωρίας Δοκού, όπως αυτή αναλύεται στο Κεφάλαιο 4. Η μαθηματική ανάλυση κάθε θεωρίας δοκού οδηγεί σε προβλήματα συνοριακών τιμών τα οποία επιλύονται με τη βοήθεια της Μεθόδου των Συνοριακών Στοιχείων. Στα Κεφάλαια 5 και 6, οι φορείς επιλύονται με τις μεθόδους ανάλυσης που περιγράφονται στα Κεφάλαια 2-4 καθώς και με τη Μέθοδο Πεπερασμένων Στοιχείων και πραγματοποιείται συγκριτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων.