Μέθοδος αναζήτησης σφαλμάτων κώδικα με χρήση αναφορών σφαλμάτων - Γρηγορίου, Μάριος Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Στις περασμένες δεκαετίες η παραγωγή Λογισμικού έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Νέα προϊόντα γίνονται διαθέσιμα κάθε μήνα, κάποια από αυτά μικρότερα αποτελούμενα μόνο από μερικές χιλιάδες γραμμές πηγαίου κώδικα, άλλα πολύ μεγαλύτερα με εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Με δεδομένη αυτήν την καλπάζουσα αύξηση στην παραγωγή λογισμικού, είναι αναμενόμενο ότι η συντήρηση λογισμικού έχει αποκτήσει δικαίως μερίδιο της δόξας αυτής της βιομηχανίας για δύο πολύ βασικούς λόγους. Πρώτον τα παλιά συστήματα πρέπει να συντηρούνται γιατί το κόστος της αντικατάστασής του είναι συχνά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος συντήρησης ενώ επιπλέον και τα νέα συστήματα πολύ γρήγορα (συχνά από την αρχή) αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο τομέας της Τεχνολογίας Λογισμικού, αν και ενεργός ερευνητικά ήδη από τα πρώτα βήματα της οργανωμένης παραγωγής κώδικα, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να προσφέρει αυτοματοποιημένες διαδικασίες με στόχο την αυτόματη επιδιόρθωση των σφαλμάτων Λογισμικού. Σε αυτή τη διπλωματική εργασία διερευνάται η πιθανότητα διεκπεραίωσης αυτοματοποιημένου εντοπισμού σφαλμάτων μέσα από αναφορές σφάλματος χρησιμοποιώντας κάποιες τεχνικές information retrieval και αξιοποιώντας τη δομή των συστημάτων. Η δου- λειά αυτή γίνεται με την ελπίδα να βρεθεί ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η δουλειά των προγραμματιστών στον αγώνα που δίνουν για πιο ασφαλή και ποιοτικότερα συστήματα. Στην προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου, δημιουργήθηκαν αρκετά εργαλεία τα οποία βοήθησαν στην συγκομιδή δεδομένων από πλατφόρμες διαφόρων οργανισμών, στην επεξεργασία των αναφορών, και στην τελική εύρεση και κατάταξή τους με βάση την ’απόστασή’ τους από την πραγματική λύση.