Μελέτη ηλιακής φόρτισης τοίχων με στρώμα PCM μέσω υαλοπινάκων διαφόρων προσανατολισμών καθώς και συνδυασμού αυτών συγχρόνως. - Δερβέντη, Σωτηρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τόσο τη θεωρητική μελέτη των PCMs, όσο και τη πειραματική. Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζεται η θεωρητική μελέτη των υλικών αλλαγής φάσης, αφού πρώτα αναφέρεται το ενεργειακό ζήτημα. Στο δεύτερο μέρος, πραγματοποιείται υπολογιστική μελέτη της χρήσης PCMs στους τοίχους κτιρίων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η ηλιακή φόρτιση τοίχων με στρώμα PCM μέσω υαλοπινάκων νότιου, ανατολικού και δυτικού προσανατολισμού, καθώς και συνδυασμού αυτών συγχρόνως. Παράλληλα, ελέγχεται η επίδραση του πάχους του PCM και της εσωτερικής θερμοκρασίας του δωματίου στις θερμοκρασίες που αυτό αναπτύσσει. Τέλος, υπολογίζεται η θερμότητα λόγω συναγωγής με τον εσωτερικό αέρα του δωματίου, ώστε να προσδιοριστεί η θερμότητα που προσδίδει το PCM στο χώρο.