Ένταξη πειραμάτων με χρήση πολυμέσων στη διδασκαλία της χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Σαρικλής, Ελευθέριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I), 2016)
Στη σύγχρονη εποχή, οι διάφορες θεωρίες για τη μάθηση και οι εφαρμοζόμενες διδακτικές μέθοδοι, καθώς και η έρευνα των αποτελεσμάτων τους στους μαθητές, έχουν οδηγήσει πολλούς εκπαιδευτικούς να θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της διδακτικής των θετικών επιστημών τη διερευνητική-ανακαλυπτική μάθηση και την εποικοδομητική προσέγγιση. Οι μαθησιακές αυτές προσεγγίσεις εμπεριέχουν διδακτικά εργαλεία όπως το πείραμα και τα πολυμέσα ή γενικότερα τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Η οπτικοποίηση πειραμάτων μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη διδακτική των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα της χημείας που είναι ένα αρκετά δυσνόητο μάθημα που περιέχει υψηλής γνωστικής απαίτησης έννοιες και απαιτεί σύνθετες δεξιότητες χειρισμού οργάνων και συσκευών στο εργαστήριο. Για τον λόγο αυτό, στην εργασία αυτή επιλέχθηκαν, πραγματοποιήθηκαν και οπτικοποιήθηκαν τέσσερα πειράματα που αφορούν ενότητες κυρίως της Οργανικής Χημείας και μπορούν να συνδεθούν με διδακτικές ενότητες του μαθήματος της Χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα πειράματα αυτά σχεδιάστηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να ενισχύουν την έννοια της ανακύκλωσης των χημικών ουσιών ενός εργαστηρίου, να εξοικειωθούν οι μαθητές με την οργανολογία διάφορων αντιδράσεων και να αντιληφθούν ότι καθώς λαμβάνουν χώρα οι αντιδράσεις, υπάρχει αλλαγή φάσης. Τα πειράματα αυτά, τέλος, εντάχθηκαν σε προτεινόμενα σχέδια διδασκαλίας και φύλλα εργασίας-αξιολόγησης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες του μαθήματος της Χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Γενικό Ενιαίο Λύκειο) σύμφωνα με το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.