Design of a wastewater treatment plant using constructed wetlands - Δουληγέρης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει το πρόβλημα της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς και πιο συγκεκριμένα σε οικισμούς στους οποίους δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία αποχετευτικού συστήματος. Ένας τέτοιος οικισμός είναι ο Ράφτης Γορτυνίας, ένας ορεινός οικισμός 107 μόνιμων κατοίκων που βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας της Πελοποννήσου. Η πρόσφατη δημιουργία στον οικισμό αθλητικού κέντρου, πισίνας και ξενώνα προσελκύει τους θερινούς μήνες επισκέπτες τόσο από την Αθήνα όσο και από τα γύρω χωριά, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός στα μέσα Αυγούστου να αγγίζει τα 500 άτομα. Ο Ράφτης δε διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης, γεγονός που σε συνδυασμό με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής (έδαφος με μικρή υδροπερατότητα) καθιστά προβληματική την επεξεργασία και τη διάθεση των υγρών αποβλήτων με σηπτικούς και με απορροφητικούς βόθρους ή με άλλα ιδιωτικά συστήματα αποχέτευσης. Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι ο σχεδιασμός μιας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.), η οποία θα επεξεργάζεται τα αστικά υγρά απόβλητα (λύματα) του οικισμού με ένα αποτελεσματικό, αλλά και συνάμα περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο. Η προτεινόμενη εγκατάσταση δε θα είναι όμοια με τα συμβατικά συστήματα (εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού) που χρησιμοποιούνται έως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά θα αξιοποιεί τις φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε συστήματα υγροβιότοπων για την επεξεργασία των λυμάτων. Οι τεχνητοί υγροβιότοποι χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν μηδαμινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους είναι εξαιρετικά χαμηλό, καταστάσεις που εντάσσουν το προτεινόμενο έργο στο πλαίσιο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η διπλωματική αυτή εργασία αποτελεί μια ολοκληρωμένη προμελέτη (ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης, σχεδιασμό και κοστολόγηση) της δημιουργίας Ε.Ε.Λ. στον οικισμό του Ράφτη, η υλοποίηση της οποίας θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως των υδατικών οικοσυστημάτων, καθώς και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής και τη συγκράτηση του ντόπιου πληθυσμού.