Σχεδιασμός εκμετάλλευσης υπόγειου βωξιτικού κοιτάσματος με χρήση Η/Υ - Καστάνης, Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2016)
Η μελέτη εστιάζει στον σχεδιασμό ενός πρότυπου βωξιτικού κοιτάσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ειδικότερα στην τρισδιάστατη απεικόνιση του με το λογισμικό προσομοίωσης Surpac. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να παρουσιαστεί ολόκληρος ο κύκλος εργασιών της υπόγειας εκμετάλλευσης, από την γεωτρητική έρευνα έως και την τελική εξόφληση και αποκατάσταση του κοιτάσματος, βασισμένη στα αποτελέσματα της χρήσης του λογισμικού Surpac. Επίσης προτείνεται μια μέθοδος εκμετάλλευσης, πέραν της συμβατικής, καθώς και μια προσπάθεια για την τρισδιάστατη απεικόνιση του κοιτάσματος. Για τον εντοπισμό του πρότυπου βωξιτικού κοιτάσματος πραγματοποιήθηκαν σειρές γεωτρήσεων. Τα αποτελέσματα των γεωτρητικών δεδομένων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους κοίτασμα και κατηγοριοποιείται στον τρίτο ανώτερο (γ’) ορίζοντα. Η κύρια μέθοδος που επιλέχθηκε για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος είναι η μέθοδος των διαδοχικών ορόφων με κατακρήμνιση οροφής (sub-level caving). Επιπλέον σχεδιάζεται αναλυτικά η εκμετάλλευση και αναλύονται όλες οι παράμετροι των εξορυκτικών εργασιών καθώς και των μηχανημάτων που απαιτούνται. Με βάση τους υπολογισμούς η εκμετάλλευση θα πρέπει να είναι η πλέον οικονομική και η πιο φιλική για το περιβάλλον, με πρώτη προτεραιότητα αυτή της ασφάλειας του προσωπικού και των μηχανημάτων. Παράλληλα με τη εκτίμηση κόστους διαπιστώνεται αν είναι οικονομικά κερδοφόρα η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.