Προσομοίωση συνθηκών ξήρανσης μανιταριών σε ξηραντήρα με δίσκους - Κωστάλας, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται το φαινόμενο της ξήρανσης των μανιταριών ως μια πολύπλοκη διαδικασία στη βιομηχανία,καθώς τα μανιτάρια αποτελούν ένα ευαίσθητο αγροτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Αρχικά, γίνεται ανάλυση της διεργασίας της ξήρανσης η οποία αποτελεί ένα ευρύ κομμάτι στη βιομηχανία τροφίμων. Ως διεργασία, διέπεται από μεγέθη όπως η υγρασία, η ταχύτητα του αέρα αλλά και ο ρυθμός ξήρανσης. Επιπλέον, γίνεται μια παρουσίαση της κατάταξης των ξηραντήρων. Παρατίθενται τα είδη τους καθώς και τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου ξηραντήρα με βάση τεχνοοικονομικά και άλλα κριτήρια, όπως η σύσταση του τελικού προιόντος, τα τεχνικά στοιχεία του ξηραντήρα κ.α. Τέλος, αναλύεται η συμπεριφορά των αγροτικών προϊόντων στη ξήρανση για να δοθεί στη συνέχεια βαρύτητα στα μανιτάρια. Στο κεφάλαιο 3 παρουσιάζονται οι καμπύλες ξήρανσης του μανιταριού (τύπου λεπτού στρώματος) σε ξηραντήρα με ράφια, όπως προέκυψαν από το πρόγραμμα code_msh για δύο περιπτώσεις ξήρανσης. Στην πρώτη, πάνω από το ράφι είναι τοποθετημένη ακτινοβολούσα επιφάνεια, ενώ στη δεύτερη η διεργασία επηρεάζεται μόνο από τον θερμό αέρα. Τέλος, αναφέρονται τα απο τελέσματα και συμπεράσματα της μελέτης καθώς και ιδέες για μελλοντική έρευνα.