Αριθμητική διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων πλευρικής εξασφάλισης καμπτόμενων δοκών - Ρούσσος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η επιρροή διαφορετικών τρόπων πλευρικών εξασφαλίσεων στον πλευρικό λυγισμό καμπτόμενων δοκών. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μια σειρά γραμμικών και μη γραμμικών αναλύσεων λυγισμού, επιχειρούμε να προσδιορίσουμε την επιρροή του τρόπου, του ύψους και της δυσκαμψίας της κάθε πλευρικής εξασφάλισης στην κρίσιμη ελαστική ροπή πλευρικού λυγισμού, στο δρόμο ισορροπίας της δοκού και στα εντατικά μεγέθη που αναπτύσσονται στη πλευρική εξασφάλιση. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά στη γραμμική και μη γραμμική συμπεριφορά μιας κατασκευής, καθώς και στα διάφορα είδη λυγισμού. Στη συνέχεια, γίνεται μια ειδικότερη αναφορά στο φαινόμενο του πλευρικού λυγισμού και τις εξισώσεις που το διέπουν. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα διαφορετικά είδη των πλευρικών εξασφαλίσεων και οι υπάρχουσες στη βιβλιογραφία αναλυτικές σχέσεις από τις οποίες μπορούν να προκύψουν οι απαιτούμενες δυσκαμψίες τους. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι κανονιστικές διατάξεις του Ευρωκώδικα 3 (EC3) περί πλευρικού λυγισμού, καθώς και περί του συνιστώμενου μεγέθους των χρησιμοποιούμενων σε αριθμητικές αναλύσεις αρχικών ατελειών. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων ADINA, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις αναλύσεις της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επιλογή των κατάλληλων συνοριακών συνθηκών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή των αριθμητικών αναλύσεων. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των αριθμητικών αναλύσεων στις οποίες η πλευρική εξασφάλιση προσομοιώνεται με ένα ελατήριο μετάθεσης. Εξετάζεται η επιρροή που έχει το ύψος της εξασφάλισης και η δυσκαμψία της σε μεγέθη όπως η κρίσιμη ελαστική ροπή πλευρικού λυγισμού και η αντοχή της δοκού. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων συγκρίνονται με τις αναλυτικές λύσεις που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο κεφάλαιο. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των αριθμητικών αναλύσεων στις οποίες η πλευρική εξασφάλιση προσομοιώνεται με πεπερασμένο στοιχείο δοκού, προσδίδοντάς της δηλαδή και στροφική δυσκαμψία και λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο σύνδεσης μεταξύ εξασφαλιζόμενης δοκού και συνδέσμου πλευρικής εξασφάλισης. Εξετάζεται και πάλι η επιρροή του ύψους της εξασφάλισης και της δυσκαμψίας της στην κρίσιμη ελαστική ροπή και την αντοχή της δοκού. Επιπρόσθετα, ελέγχονται τα εντατικά μεγέθη που αναπτύσσονται, ώστε να οδηγηθούμε στην οικονομικότερη διαστασιολόγηση. Στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζεται η περίπτωση όπου επιχειρείται πλήρη πλευρική εξασφάλιση μέσω τεγίδων. Οι διατομές που χρησιμοποιήθηκαν στις αριθμητικές αναλύσεις περιλαμβάνουν μία πρότυπη διατομή θερμής έλασης και μία λεπτότοιχη διατομή ψυχρής έλασης. Στο όγδοο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα διπλωματική εργασία.