Ξήρανση τροφίμων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - Πουλοπούλου, Ηλέκτρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η ξήρανση τροφίμων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα ηλιακής ενέργειας, βιομάζας και γεωθερμικής ενέργειας. Στο πρώτο κεφάλαιο μελετήθηκε η ξήρανση τροφίμων με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν ο μηχανισμός της ηλιακής ξήρανσης και τα τεχνικά στοιχεία. Στη συνέχεια έγινε η ταξινόμηση των διάφορων τύπων ηλιακών ξηραντήρων και δόθηκε η αναλυτική περιγραφή τους. Έπειτα μελετήθηκαν οι εφαρμογές της ηλιακής ξήρανσης στην Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετήθηκαν εφαρμογές της ξήρανσης τροφίμων με συνδυασμό ηλιακής ενέργειας και βιομάζας σε διάφορες χώρες και για μια ποικιλία γεωργικών προϊόντων. Συγκεκριμένα έγινε η αναλυτική περιγραφή των ξηραντήρων και της πειραματικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Στη συνέχεια δόθηκαν τα πειραματικά αποτελέσματα και έγινε σύγκριση της συνδυασμένης ξήρανσης με την ηλιακή ξήρανση, την ξήρανση με βιομάζα και την παραδοσιακή φυσική ηλιακή ξήρανση. Στο τρίτο κεφάλαιο μελετήθηκε η ξήρανση τροφίμων με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Αρχικά έγινε μία εισαγωγή στη γεωθερμική ενέργεια. Μελετήθηκαν τα γεωθερμικά πεδία και η προέλευση των γεωθερμικών ρευστών. Στη συνέχεια μελετήθηκε ο μηχανισμός της ξήρανσης με γεωθερμική ενέργεια και έγινε η ταξινόμηση των ξηραντήρων γεωθερμικής ενέργειας. Τέλος μελετήθηκαν εφαρμογές της ξήρανσης με γεωθερμική ενέργεια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.