Ανάπτυξη συστήματος υποστήριξης και παραγωγής κριτικών προβλέψεων - Κοντοέ, Νίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Στατιστικές Μέθοδοι εναντίον Κριτικών Προβλέψεων, μία διαμάχη που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να απασχολεί την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Πολλές μελέτες και δημοσιεύσεις αναλύουν τη σημασία και τους περιορισμός των δύο μεθόδων και τα αποτελέσματα τους υλοποιούνται στα διάφορα Πληροφοριακά Συστήματα Προβλέψεων. Οι στατιστικές μέθοδοι είναι ευρέως αποδεκτές ενώ στον αντίποδα οι κριτικές προβλέψεις βρίσκονται ακόμη υπό αμφισβήτηση. Παρόλα αυτά οι πρόβλεψη με κρίση σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο και ίσως η μόνη λύση. Οι περιπτώσεις αυτέ περιλαμβάνουν την πλήρη έλλειψη ιστορικών στοιχείων, την ανάγκη για πρόβλεψη νέου προϊόντος ή προβλέψεις για άγνωστες αγορές. Πολλές επιχειρήσεις ακόμη χρησιμοποιούν μόνο την απλή κρίση σαν πρόβλεψη. Συνήθως οι προβλέψεις γίνονται από τους διευθυντές ή τους ειδικούς οι οποίοι κατέχουν βαθειά γνώση της φύσης του κλάδου και των δεδομένων αλλά χωρίς να ακολουθούνται οι βασικές αρχές και τεχνικές των κριτικών προβλέψεων. Η πλειοψηφία των υφιστάμενων συστημάτων εστιάζουν κυρίως σε στατιστικά μοντέλα και τεχνικές και όταν η χρήση της κρίσης είναι αναπόφευκτη όλα αυτά τα συστήματα αποτυγχάνουν να παράσχουν την κατάλληλη υποστήριξη. Ως εκ τούτου ένα σύστημα κριτικών προβλέψεων θα μπορούσε να καθοδηγήσει τους χρήστες μέσω μίας συστηματικής προσέγγισης στη λήψη της κατάλληλης απόφασης. Ο κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι να παρέχει το έδαφος για μία δομημένη υποστήριξη όταν χρειάζεται πρόβλεψη μια κρίση. Αναλύεται ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός τέτοιου συστήματος , το οποίο θα επιτρέπει στους επαγγελματίες την ενσωμάτωση της κριτικής πρόβλεψης στη λήψη αποφάσεων με ένα συστηματικό τρόπο. Προτείνουμε την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών , όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Google Trends , σε τέτοιες πλατφόρμες. Στόχος είναι η ανάδειξη τέτοιων χαρακτηριστικών σε μία ανοικτή διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία λειτουργεί σαν εργαλείο για την παραγωγή προβλέψεων με Αβοήθητη Κρίση, τη μέθοδο των Δελφών, τις Δομημένες Αναλογίες ή των συνδυασμό των δύο τελευταίων. Τέλος, έχουμε επικεντρωθεί στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ θεωρίας και πράξης. Για το σκοπό αυτό, η πλατφόρμα ενσωματώνει βήμα-προς-βήμα ανατροφοδότηση και συμβουλές για βέλτιστες πρακτικές, παρέχοντας απευθείας σύνδεση με τα πορίσματα της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας. Η εν λόγω καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον διαχειριστή (που δημιουργεί το ζήτημα υπό πρόβλεψη) όσο και τον τελικό χρήστη (που καλείται να δώσει την πρόβλεψη).