Σύγκριση Τεχνολογιών Μετάδοσης Δεδομένων για Σύνδεση Ηλεκτρικών Οχημάτων με το Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας - Καραγκούνης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση, προσομοίωση και σύγκριση τεσσάρων τεχνολογιών, ενσύρματου και ασύρματου τύπου, οι οποίες προτείνονται ως λύσεις για τη μετάδοση δεδομένων σε εφαρμογές σύνδεσης ηλεκτρικών οχημάτων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τεχνολογίες που αναλύονται και συγκρίνονται είναι οι ATM και MPLS, που είναι ενσύρματου τύπου, και οι WiMAX και UMTS, που αποτελούν τεχνολογίες ασύρματης μετάδοσης δεδομένων. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, που απαρτίζεται από τα κεφάλαια 1 έως 5, δίνεται το θεωρητικό υπόβαθρο σχετικά με την τεχνολογία V2G, αλλά και τα βασικά στοιχεία για καθένα από τα τέσσερα πρωτόκολλα επικοινωνίας που εξετάζονται στην μελέτη που διενεργείται σε αυτή την εργασία. Συγκεκριμένα, στο 1ο κεφάλαιο αναλύονται οι τύποι ηλεκτρικών οχημάτων, οι τύποι μπαταριών και τα πρότυπα που ορίζουν τον τρόπο διασύνδεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Εν συνεχεία, στα κεφάλαια 2 έως 5, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν τα πρωτόκολλα ATM, MPLS, WiMAX και UMTS αντίστοιχα, ενώ παράλληλα γίνεται αναλυτική περιγραφή της αρχής λειτουργίας και των δομικών μονάδων που απαρτίζουν το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο για κάθε ένα από τα παραπάνω πρωτόκολλα. Αφού ολοκληρωθεί η θεωρητική ανάλυση του πρώτου μέρους, ακολουθεί το δεύτερο μέρος, που αποτελείται από τα κεφάλαια 6 και 7. Στο 6ο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση του λογισμικού Riverbed Modeler, το οποίο χρησιμοποιείται για τους σκοπούς τις μελέτης της εργασίας, ενώ στο ίδιο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά οι τρεις δυνατοί τρόποι σύνδεσης των προγραμμάτων Riverbed Modeler και Matlab, που καθιστούν δυνατή την παράλληλη προσομοίωση μεταξύ των δύο λογισμικών πακέτων. Ακολούθως, στο 7ο κεφάλαιο, αναλύονται τα δύο σκέλη της μελέτης που πραγματοποιείται στην παρούσα διπλωματική εργασία. Αρχικά, περιγράφεται η διαδικασία σχεδίασης και προσομοίωσης των τοπολογιών που αφορούν τα τέσσερα πρωτόκολλα επικοινωνίας, με τη βοήθεια του Modeler, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων για το πρώτο μελετώμενο σκέλος, ενώ γίνεται αντίστοιχη περιγραφή και στο δεύτερο σκέλος της εργασίας, τα αποτελέσματα του οποίου, προκύπτουν από την παράλληλη προσομοίωση των λογισμικών Riverbed Modeler και Matlab. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 8, αναφέρονται κάποια γενικά συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν βάσει των αποτελεσμάτων που λήφθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο και προτείνονται τοπολογίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της μελέτης, ενώ το κεφάλαιο κλείνει με επεκτάσεις που μπορούν να απασχολήσουν μελλοντικές μελέτες.