Οικονοική αξιολόγηση επενδύσεων σε έργα αιολικής ενέργειας υπό συνθήκες αβεβαιότητας - Θεοχάρης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη. Ενιαίοι στόχοι ενεργειακής πολιτικής έχουν τεθεί ώστε μέχρι το 2020 το 20% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και την μετατροπή της ενεργειακής οικονομίας σε μια ιδιαίτερα αποδοτική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η αιολική ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και πιο ελπιδοφόρα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας από άποψη αποδοτικότητας τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, ένα σημαντικό μειονέκτημα της αιολικής ενέργειας είναι ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταβλητότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως λόγω της πιθανολογικής φύσης του αέρα, γεγονός που ενδέχεται να θέσει τις επενδύσεις σε κίνδυνο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι καταρχάς η βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μίγμα τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και µία επισκόπηση των µηχανισµών στήριξης που εφαρμόζονται. Ακόμα, παρουσιάζονται αναλυτικά οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα έργα αιολικής ενέργειας. Επίσης, αντικείµενο της εργασίας αποτελεί η εξέταση της οικονοµικής αποδοτικότητας των επενδύσεων σε έργα αιολικής ενέργειας µε βάση τους μηχανισμούς στήριξης που εφαρµόζονται στη Γερμανία καθώς και η διερεύνηση της αβεβαιότητας των παραμέτρων που υπεισέρχονται στην ανάλυση αυτή. Ως παράμετρος αβεβαιότητας χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής χρησιμοποίησης του Α/Π. Για την προσέγγιση των οικονομικών δεικτών με ενσωμάτωση της αβεβαιότητας εφαρμόζουμε στατιστικές μεθόδους και χρησιμοποιούμε τη VaR, ως αξιόπιστο μέτρο κινδύνου.