Μετατροπέας ισχύος εναλλασσόμενου βραχίονα και μέθοδοι προστασίας των ημιαγωγών του με τη χρήση βαρίστορ μεταλλικών οξειδίων συνδεδεμένων σε σειρά και παράλληλα - Κίτσος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Τα συστήματα μεταφοράς υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) αποτελούν το μέλλον για τη μεταφορά ενέργειας εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν για τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις. Για να είναι όμως τέτοια συστήματα αποτελεσματικά απαιτούν και τους κατάλληλους μετατροπείς ισχύος, οι οποίοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις ενός τέτοιου συστήματος μεταφοράς. Τη λύση έρχεται να δώσει ένας νέος τύπος μετατροπέα, ο Πολυεπίπεδος Μετατροπέας Ισχύος που αποτελείται από υπομονάδες DC-DC Μετατροπέων (Modular Multilevel Converter ή ΜΜC). Στην παρούσα διπλωματική λοιπόν μελετάμε αρχικά τη δομή και τη λειτουργία 2 διαφορετικών τοπολογιών του MMC μετατροπέα, αυτής που χρησιμοποιεί υπομονάδες ημιγέφυρας και αυτής που χρησιμοποιεί υπομονάδες πλήρους γέφυρας. Στη συνέχεια αναλύουμε τη δομή και τη λειτουργία μιας υβριδικής τοπολογίας του ΜΜC μετατροπέα με τον μετατροπέα 2-επιπέδων, τον Μετατροπέα Εναλλασσόμενου Βραχίονα (Alternate Arm Converter ή AAC). Τον τρόπο που αυτοί οι μετατροπείς λειτουργούν τον βλέπουμε και μέσα από προσομοιώσεις.