Πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης τετράκλινου θαλάμου νοσηλείας καθώς και χώρων γραφείων ιατρών, μέσω λογισμικού - Καρδάρα, Ουρανία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των παραμέτρων φυσικού φωτισμού σε θάλαμο νοσηλείας και γραφεία ιατρών μεγάλου σύγχρονου νοσοκομείου της δυτικής Αττικής, καθώς και η πρόταση και εξέταση ορισμένα σεναρίων σκίασης ή αύξησης φωτισμού, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε προσανατολισμού. Κατ’ αρχάς, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση και καταγραφή σχετικά με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα παθητικά ενεργειακά συστήματα και την ηλιακή γεωμετρία, ενώ αποδόθηκαν αναλυτικά οι δύο παράμετροι στους οποίους δόθηκε η μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπόνηση της μελέτης, δηλαδή η ένταση του φωτισμού και η θάμβωση. Μεγάλη σημασία δίνεται, επίσης, στους δυναμικούς δείκτες φυσικού φωτισμού. Επί πρόσθετα, γίνεται εκτενής αναφορά στα συστήματα φωτισμού και σκίασης, όπως οι ανακλαστικές περσίδες σκίασης και το ράφι φωτισμού, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα. Το νοσοκομείο, ο θάλαμος και τα γραφεία ιατρών, του οποίου μελετήθηκαν, έχει δύο κτιριακές πτέρυγες σε σχήμα μορφής «Γ», με αποτέλεσμα για γίνουν έλεγχοι για τους εξής διαφορετικούς προσανατολισμούς: α) θάλαμο νοσηλείας με όψη στην ανατολή και γραφεία ιατρών με όψη στην δύση και β) θάλαμο νοσηλείας με όψη στον βορρά και γραφεία ιατρών στον νότο. Γίνεται τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τα επίπεδα φυσικού φωτισμού και επακόλουθης θάμβωσης και αξιολόγηση των τιμών που προκύπτουν με βάση τα βιβλιογραφικά όρια. Για τους θαλάμους με ανατολική όψη και τα γραφεία με δυτική, ελέχθησαν, πέραν της υπάρχουσας κατάστασης, κάποια ενδεχόμενα σενάρια σκίασης από αυτά που παρατέθηκαν. Παρομοίως, για τους θαλάμους με βορινή όψη τα αντίστοιχα αύξησης φυσικού φωτισμού, εφόσον υπήρχε ανάγκη αύξησης φωτισμού, λόγω χαμηλών επιπέδων έντασής του και για τα γραφεία με νότια όψη σενάρια αυξημένης σκίασης, λόγω των αρκετά υψηλών επιπέδων θάμβωσης. Η προσομοίωση της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και των σεναρίων που επιλέχθηκαν να μελετηθούν πραγματοποιήθηκαν μέσω λογισμικού. Συγκεκριμένα, έγιναν με την χρήση του σχεδιαστικού προγράμματος Google Sketch_up, του add-on προγράμματος OpenStudio Plug-in και προγράμματος απόδοσης Φυσικού Φωτισμού, Radiance, τα οποία λειτουργούν σε πλήρη συνεργασία. Τέλος, μέσω του προγράμματος EnergyPlus, εξετάσθηκαν διάφορες ενεργειακές μεταβλητές και κυρίως, διερευνήθηκαν οι ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη, για την επίτευξη θερμικής άνεσης εντός του θαλάμου νοσηλείας και των γραφείων ιατρών, χωρίς τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, για όλα τα σενάρια σκίασης-φωτισμού και για κάθε προσανατολισμό, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η αποδοτικότερη λύση από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας και κατ’ επέκταση, οικονομικών πόρων.