Αξιολόγηση περιβάλλοντος θαλάμων νοσηλείας κατά τη χρήση (POE) - Γιαννόπουλος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία γίνεται λόγος για το τι είναι η μέθοδο της Αξιολόγησης κατά τη χρήση (Post Occupancy Evaluation, POE), ποιους σκοπούς εξυπηρετεί, ποια τα οφέλη της για τον χρήστη και ποιες οι προοπτικές της. Έγινε μια σύντομη αναφορά στις εφαρμογές της στη σύγχρονη εποχή και τονίστηκε η σημασία της μεθόδου για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Έγινε σύνδεση της POE με τη μέθοδο του Στοιχειοθετημένου σχεδιασμού (Evidence-Based Design, EBD), εξετάζοντας τη μεθοδολογία που ακολουθείται και αναφέροντας την αναγκαιότητα εξέλιξης και ευρύτερης χρήσης και των δύο μεθόδων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν εφαρμογές του EBD στο σημερινό αρχιτεκτονικό τοπίο ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα των νοσοκομείων και έγινε προσπάθεια περιγραφής των παρεμβάσεων που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της λειτουργίας και περιγραφή των χώρων του νοσοκομείου ΚΑΤ, καθώς είναι το ίδρυμα στο οποίο διεξήχθη η έρευνα μέσω ερωτηματολογίων, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα εργασία. Εξετάστηκαν αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές παράμετροι και μελετήθηκε η εντύπωση που σχηματίζουν οι χρήστες του νοσοκομείου για αυτές. Διερευνήθηκε μέσω στατιστικής ανάλυσης με το πρόγραμμα SPSS, ποιες παράμετροι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για ποια ομάδα ενδιαφέροντος και ο ρόλος της δυναμικότητας των θαλάμων νοσηλείας. Τέλος, βάσει της παρούσας έρευνας και της διεθνούς βιβλιογραφίας εξάγονται συμπεράσματα και προτείνονται λύσεις για τον βέλτιστο σχεδιασμό στο υπό μελέτη κτίριο.