Βιοκλιματικός ανασχεδιασμός του κτιρίου του αμφιθεάτρου Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου μέσω του λογισμικού EnergyPlus - Γιαλίδη, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η μελέτη και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Αμφιθεάτρου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, στην περιοχή της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Ύστερα από μελέτη και κατανόηση του μεγέθους της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής Βιοκλιματικού Σχεδιασμού. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου προσομοιώθηκε μέσω του λογισμικού ΕnergyPlus. Με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων που εξήχθησαν από το πρόγραμμα και συγκεκριμένα αυτά που αφορούσαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, προτάθηκαν ορισμένες επεμβάσεις που στηρίζονται στις αρχές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού. Για το συγκεκριμένο κτίριο, επιλέχθηκε να γίνει χρήση (i) εξωτερικής θερμομόνωσης, (ii) λαμπτήρων LED, (iii) φυτεμένου δώματος και (iv) εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στέγης στο υπό μελέτη κτίριο. Καθεμία από τις παραπάνω λύσεις προσομοιώθηκε εκ νέου στο λογισμικό προκειμένου να αξιολογηθούν η αποτελεσματικότητα και η οικονομική αποδοτικότητα των συστημάτων εφαρμογής τους.