Βιοκλιματικός σχεδιασμός κατοικίας στο Βόλο με τη βοήθεια λογισμικού προσομοίωσης - Μπαμπανίκου, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2016)
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η μελέτη και ο ενεργειακός σχεδιασμός κατοικίας στο Βόλο Μαγνησίας. Ύστερα από μελέτη και κατανόηση του μεγέθους της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προξενεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ενέργειας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έτσι, έπειτα από μελέτη των αρχών αυτών, ορισμένες εφαρμόστηκαν στην υπό μελέτη κατοικία. Για το σκοπό αυτό, έγινε η προσομοίωση της κατοικίας μέσω του προγράμματος Google SketchUp και του λογισμικού Open Studio. Στη συνέχεια, μέσω του λογισμικού Energy Plus γίνεται η ενεργειακή ανάλυση της κατοικίας και εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνοντας λύσεις που αποσκοπούν στη μείωσή της. Τέλος, η κάθε λύση που προτείνεται προσομοιώνεται εκ νέου μέσω του λογισμικού και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα και η οικονομική αποδοτικότητά της ύστερα από την εφαρμογή της.